Hírek

2010.09.16. 08:00

Zalahús-ügy: Farkas Imre működésben akarta tartani a céget

Bűncselekmény hiányában Farkas Imre felmentését kérte dr. Hári Tibor ügyvéd, aki a megyei bíróságon szerdán pár perc híján négy órán át érvelt védence ártatlansága mellett dr. Gergye Tamás bíró büntetőtanácsa előtt.

Arany Gábor

Dr. Hári Tibor a vád fő érvéül szolgáló szakértői vélemény egyik megállapítását vitatta leginkább. A szerint a Zalahús már 2003 márciusában fizetésképtelennek volt minősíthető, lejárt tartozásai miatt. Ezzel szemben a cég az utolsó pillanatig fizette a közterheket, közszolgáltatásokat, a béreket, a követelések egy részét is rendre kiegyenlítette.

Dr. Hári Tibor utalt rá, ha Farkas Imrét nem a cég mindenáron való tovább működtetése, hanem pusztán a haszonszerzés vezérelte volna, akkor a Zalahús végelszámolása mellett dönt. A mérleg szerint ugyanis még 2004 végén is 639 millió forintot ért a cég tiszta vagyona. Azaz bőven fedezte a fizetnivalókat.

Az külön történet, hogy a felszámolás során miként olvadt töredékére az ingatlanokban, modern eszközökben megtestesülő vagyon. Miért fordulhatott elő, hogy az öt egerszegi ingatlan a felszámoló általi eladás után rövid időn belül többszörös árért cserélt gazdát. Elgondolkodtató az is, hogy a felszámolói mérlegben 2005. augusztusban 1,89 milliárd forintra apadt a pár hónappal korábban még 4,1 milliárd forintot érő vagyon. Ezzel eltűnt a hitelezők elől a fedezet, amit viszont Farkas Imre nem láthatott előre. Hűtlen kezeléssel is vádolják Farkas Imrét, ennek egyik pontja szerint a sertéshizlalással foglalkozó Zalapig-Barnak, mint Farkas Imre érdekeltségébe tartozó cég 1998- 99-ből származóan 93 millió forintos tartozást halmozott fel a Zalahússal szemben. Ennek behajtására nem tett lépéseket a vezérigazgató.

A védő rámutatott, a felszámolási eljárásban is előkerült ez a követelés, melynek az eredetét sem sikerült tisztázni. Olyannyira nem, hogy a felszámoló indította perben sem tudták igazolni a követelés jogalapját.

Dr. Hári Tibor utalt rá, a Zalahús gazdasági szakemberei már évekkel korábban a követelés leírását javasolták. Erre nem került sor, mert a könyvekben javította az egerszegi cég mérlegét.

A szintén Farkas Imre érdekeltségű IMI 55 Kft.-vel teherautókra kötött bérleti szerződés előnytelen, kárt okozó voltát is cáfolta a védő. Véleménye szerint a kapcsolt vállalkozások között teljesen megszokott gazdasági szerződés született, amely a Zalahús számára előnyöket is rejtett. 

Nem elegendő tehát a bérleti és lízingdíj közötti különbséget kiszámolni, és a 134 millió forintot a Zalahús káraként figyelembe venni.

Az IMI 55 Kft.-nek fizetendő bérleti díj egy részéért a Zalahús kompenzációban vagyontárgyakat adott át. Például a pethőhenyei vendégházat, Farkas Imre nevére szóló életbiztosítást. A védő szerint ezzel a húsipari cég a valós értéküknél többet írhatott le a követelésből, ráadásul készpénz mozgása nélkül.

Csődbűntett ennek kapcsán szóba nem jöhet, mert a cég még működött, vagyona fedezte a vele szemben fennálló követeléseket.

Mindezek alapján bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott. A per szeptember 27-én a perbeszédekre adandó viszontválaszokkal folytatódik, ez után Farkas Imre fejti ki véleményét az utolsó szó jogán.  

 

A vádbeszéd hétfőn hangzott el. Az ügyész börtönt kért Farkas Imrére. Klikk ide a részletekért!


Zalahús dosszié itt!


Ha én lennék Csányi Sándor... - 2009-es beszélgetés a Zalahús volt vezetőjével, Farkas Imrével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!