Hírek

2010.09.07. 02:27

Négy hely, három képviselőjelölt

Pénteken lezárult az önkormányzati választáson induló jelöltek nyilvántartásba vétele. A választási bizottságok ellenőrizték az ajánlószelvényeket.

MTI

A legtöbb faluvezető-jelölt között Zalatárnokon kell választani, itt nyolcan vállalnák a polgármesterséget. Letenyén heten aspirálnak, Bakon, Nemesnépen, Pötrétén, Zalaszentgróton, Zalakaroson, Türjén és Vindornyafokon pedig hatan gondolták úgy, hogy vezetnék településüket.

Zala megye 59 településén nincs kihívója a polgármesterjelöltnek: e falvakban 1-1 személy vállalta a megmérettetést. Pénteken 16 órakor a megyei lista bejelentésének határideje is lejárt. A tegnap esti adatok szerint 4 jelölőszervezet (a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP és a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesülete) állított megyei listát. Ezeken összesen 79 jelölt neve szerepel. Még egy kis statisztika: Zala megye településein összesen 653-an indulnak a polgármesteri székekért, a legtöbben, 604-en függetlenként.

Az LMP megyei szervezete sajtótájékoztatón számolt be a jelöltállítás eredményeiről. Dr. Paksy Zoltán szóvivő elmondta: Zalaegerszegen 6 képviselőjelöltjüknek sikerült összegyűjtenie az ajánlószelvényeket, ám korábbi terveikkel ellentétben polgármesterjelöltet nem tudnak indítani, illetve megyei listát sem állítanak. Ennek okát a Fidesz által megváltoztatott jogszabályi környezetben látja a szóvivő, aki szerint a kormánypárt elérte, hogy az LMP-re ne lehessen szavazni. Mint mondta, a korábbi választási rendszerhez képest időarányosan jó eredményt értek el Zalaegerszegen (több mint 500 kopogtatócédulát gyűjtött Viant Zsolt polgármesterjelölt), ám a nyilvántartásba vételhez közel 1000-re lett volna szükség. Szintén kevésnek bizonyult a megyei lista állításához az összegyűjtött 800 ajánlószelvény, hiszen a választópolgárok (kivéve a megyei jogú városokban élők) 1 százalékának ajánlása kellett volna a sikerhez.

Az LMP ugyanakkor Keszthelyen mind a 8 egyéni választókerületben indít képviselőjelöltet, emellett Nagykapornakon van képviselőjelöltje. Polgármesterjelöltet viszont a megyében sehol nem indít a párt.

 

 

Választási híreink itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!