Hírek

2010.09.19. 18:59

Árvízhelyzet Zalában: több vízfolyás is kilépett medréből (frissítve)

A négy napja zuhogó eső hatására több zalai vízfolyás is kilépett medréből, vagy megközelítette a veszélyes szintet. A legnagyobb problémát Liszóban okozta a víz, ahol a település egyik utcáját elöntötte az ár vasárnap.

Szalabán Attila


Árvíz Liszón

Vasárnap hajnali ötkor vették észre a liszóiak, hogy veszély fenyegeti a falut: a települést övező dombokról kelet felől akkora mennyiségű víz érkezett az elmúlt napok esőzései következtében, hogy a néhány éve éppen árvízvédelmi célból létesített 8,3 hektáros víztározó csordulásig megtelt. A vízözönt nem volt képes levezetni a falun áthaladó kis patak, ugyanis a Gyékényes felé vezető főút közelében már bokrok nőtték be a medret, s a hordalék eltömítette a víz útját. Emiatt hatalmas tavak keletkeztek a falu és a 61-es főút között, valamint a település belterületén is, ahol néhány helyen a lakóházakat is veszélyeztette a víz.


- Az Alsó utcát öntötte el a sáros áradat, mely ellen hajnal óta igyekszünk megvédeni a házakat - mutatott körbe Novák Csaba polgármester. - A gondjainkat fokozza, hogy már csordulásig tele van a falut védő víztározó, és félő: a gát esetleg nem bírja az óriási nyomást.

A víztározó gátját feszült figyelemmel vizsgálták végig a helyiek a kiérkező Prepok Attila polgári védelmi alezredes vezetésével. A katasztrófavédelmi szakember végül úgy döntött: 20 embert készenlétbe helyeznek, egyúttal előkészítenek 500 homokzsákot, hogy azonnal megerősíthessék a gátat, ha az megroppanna az óriási terheléstől.

- Évről-évre rendszeresen meggyűlik a bajunk a vízzel, de ekkora ár harminc esztendeje nem volt - magyarázta Kovács Ferenc halőr. - Az a baj, hogy a faluba érkező pataknak óriási a vízgyűjtő területe, ám az állami árkok nincsenek kipucolva, nem bírják elvezetni az áradatot. Most is meg lehet nézni, a 61-es úttól visszafelé folyik a víz.

 

 


Délutánra szerencsére elállt az eső, s megkezdődött a kiöntött liszói patak lassú apadása. Ezzel azonban nem értek véget a problémák, Dél-Zala más területein is fenyegetően megnőtt a vízfolyások magassága. Nem sokkal dél után az illetékesek például a Principális-csatorna kiskanizsai szakaszát szemlélték meg, ott ugyanis már 208 centiméterre emelkedett a víz szintje. Mint megtudtuk: 214 centiméteres vízállásnál elrendelik a másodfokú árvízvédelmi készültséget, s erre várhatóan sor is kerül  ám szerencsére lakóházakat itt nem fenyeget a víz, ellenben a Pivári utca kertjeit igen. A tanácskozáson úgy döntöttek: két ponton homokzsákokat is leraknak, hogy emeljék a városrészt védő gát magasságát.

Prepok Attila délután arról is tájékoztatta lapunkat: éjszakára biztonsági okok miatt várhatóan lezárják a Murába vezető zsilipeket is, ugyanis a határfolyón ekkora éri el egy árhullám hazánk területét. A szakember jelezte, hogy szivattyúkat állítanak majd üzembe, melyek átemelik a zalai patakok vizét a folyó medrébe.



Pincéket öntött el a víz Surdon

Az esőzések okozta áradattal megbírkózni nem képes állami vízfolyások karbantartásának hiánya több surdi ingatlant is veszélybe sodort, a víz pincéket öntött el a dél-zalai faluban. Emiatt Kanász János polgármester felháborodásának adott hangot, s leszögezte: hétfőn levélben tájékoztatja az áldatlan állapotokról az illetékes szakminisztert, és arra kéri, hogy intézkedjen az állami kezelésű vízfolyások azonnali rendbetételéről, mely a surdi faluvezető információi szerint eddig kizárólag pénzhiány miatt maradt el.


Megduzzadtak a patakok Lenti térségében is

Lenti térségében a Kerka-, a Csörgő-, a Cupi- és a Kebele-patakok víze is alaposan megduzzadt, ám komoly árvízveszély annak ellenére sem alakult ki, hogy a vízfolyások több helyen is kiléptek a medrükből. A Kerka Szécsiszigeten öntött el kisebb területeket  az ottani bivalyrezervátum egy része került víz alá , Lentiben pedig a Kinizsi utcában kellett néhány háznál szivattyúzást végezni, de fakidöléshez is riasztották a tűzoltókat.

Tóth I. Tibor alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Lenti Polgári Védelmi Kirendeltségének vezetője lapunknak elmondta: egyelőre csak figyelőszolgálatot rendeltek el, árvíz elleni védekezésre még nincs szükség.


Első hírünk a liszói  árvízről

Vasárnap reggel Liszón - a néhány éve épített árvízvédelmi víztározó elenére - kiöntött a falun áthaladó patak. A település Alsó utcája került veszélybe: a víztömeg több házat fenyegetett.
A lakók reggel azonnal megkezdték a védekezést az önkormányzat segítségével, Novák Csaba polgármester és Prekop Attila polgári védelmi alezredes vezetésével - számolt be helyszínen tartozkodó kollégánk, Szalabán Attila.
Délutánra a víztömeg apadni kezdett, információink szerint az árvíz mezőgazdasági károkat okozott.
Mint megtudtuk, a négy napos esőzés miatt felgyülemlett vízmennyiség Surdon és Kiskanizsán is gondot okozott.




OLVASÓNK FOTÓI



Zalaszentgrót

Bagod





Fityeház környéke


 

 



Tótszentmárton

 



A Kerka-patak


Liszó






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!