Hírek

2010.08.26. 17:47

Vödörszámra lapátolta a telkére zúdult sarat (fotókkal)

Már többször vödörszámra kellett ellapátolnia a telkét ellepő törmeléket és sarat Czimber Ferencnek, mióta megcsinálták a csatornát a zalaegerszegi Kishegyi úton. Ezzel fordult lapunkhoz.

Szabó Judit


A meredek telek felső határánál húzódik a Kishegyi út, ahol két éve csatornáztak a regionális szennyvízprogram keretében. Czimber Ferenc az út helyreállítása óta azt tapasztalja, hogy ha zuhog az eső, elönti a telkét a víz. A sárlavina a pincéjénél áll meg. Az erózió a kerítés oszlopait is megdöntötte. Mindennek az az oka, hogy az út burkolata megsüllyedt a telekhatárnál, s a mélyedés rávezeti a csapadékot az ingatlanra.

- Tavasszal tértivevényes levélben kértük az önkormányzatot, hogy sürgősen intézkedjen, mert a megsüllyedt burkolat nemcsak a telkünket és az épületünket veszélyezteti, hanem a közlekedés biztonságát is, de nem történt semmi - jelezte.
Hozzátette, szerinte a  kivitelező hibázott, mert ha  néhány szegélykövet lerakott volna, a víz lefolyt volna az úton, s nem a birtoka  felé veszi az irányt.


Az út burkolata nemrég,  az augusztus tizenharmadikai hatalmas zivatar  után leszakadt. Óriási  gödör keletkezett az út szélén. Telefonáltak az önkormányzathoz, ezt követően rövidesen  helyreállította a kivitelező, a Szabadics Zrt. a balesetveszélyes szakaszt.

Vida Zotmund , a zrt. műszaki igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, nem az ő hibájuk, ami történt. A csatornaprogramhoz kapcsolódó úthelyreállítás során az út szerkezetét nem változtathatták meg, csak az a volt a feladatuk, hogy ráhúzzanak egy   aszfaltréteget, így szegélyt sem építhettek.  Ráadásul az út másik oldalán csatornáztak, ezért sem okolhatók ők a burkolat leszakadásáért.  Álláspontja szerint a rendkívüli intenzitású eső okozhatta a problémát.


Az  önkormányzat közlekedési csoportvezetője, Kámán István ugyanakkor úgy vélte: a szokatlan esőzés körülbelül 60 százalékban lehet felelős a történtekért, a kivitelező pedig 40 százalékban. Ha az utat úgy aszfaltozta volna le, hogy ne a rézsű felé, hanem a másik oldalra lejtsen, a zuhogó eső ott nem tudott volna ekkora kárt okozni. Kámán István szerint a kivitelezőnek gondosabban kellett volna eljárnia  az úthiba megjelölésekor is.

A Szabadics Zrt. az elmúlt napokban  feltöltötte a gödröt, s ideiglenesen egy gerendát tett a padkába, hogy az megfogja a vizet. Később aszfaltszegélyt épít a szakaszra. Kámán István hangsúályozta: az lenne a legjobb, ha vápás utakat építenének a hegyeken, amelyek középen vezetik le a vizet, de ehhez bonyolult, drága technológia kell, amit nem követelhetnek meg a közműépítések után a kivitelezőktől.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!