Hírek

2010.08.25. 16:57

Nem sikerült örökbe fogadniuk

Egy pályázat miatt szerette volna örökbe fogadni a határ menti város szimbólumát, az évszázados platánfát a Letenyéért Közéleti Egyesület. Halmi Béla polgármester szerint viszont a növény a város egészéé.

zaol.hu

A civil szervezet elnöke, Ráczné Lánczok Zsuzsanna elmondta, az Andrássy-Szapáry kastély parkjában álló, becslések szerint 3-500 éves platánt nevezték az Év fája-pályázatra. Az Ökotárs Alapítvány által kiírt pályázaton a fa növényvédelmére, környezetének csinosítására, padok festésére lehetne forrásokat nyerni. Az egyesület tagjai úgy gondolták, ha már anyagiakat és munkával töltött órákat fordítanak a fára, örökbefogadják azt, a későbbiekben is vállalva az ezzel járó feladatokat.

Azonban Halmi Béla polgármester nem járult hozzá a kezdeményezéshez. Kérdésünkre azt mondta: személy szerint ő úgy véli, a platán mindenkié, az egész városé, ezért nem lenne szerencsés, ha valaki örökbe fogadná. Egyébként egy ilyen aktushoz közgyűlési döntés is szükséges  ám meggyőződése, hogy a várossal kapcsolatos kiadványokban, emlékérmeken is megjelenő, szimbólummá növekedett platán örökbeadását a képviselők többsége sem támogatná.

Ezek is érdekelhetik