Hírek

2010.08.11. 16:29

Minden második településen lesz kisebbségi választás

Minden második településen lesz kisebbségi választás az október 3-i települési önkormányzati választással egy időben - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője szerdá.

MTI

Őrsi Gábor tájékoztatása szerint a mintegy 3.200 település közül a jelenlegi adatok szerint 1.600 településen tartanak majd legalább egy kisebbségi választást.
   
Az 1.600 településen összesen 2.345 kisebbségi választást írtak ki az OVI-hoz érkezett adatok szerint. Négy évvel ezelőtt valamivel kevesebb, 1.452 településen 2.077 választást írtak ki.
   
Őrsi Gábor emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi választásokat a helyi választási bizottságoknak hétfő 16 óráig kellett kiírniuk, ám az adatok nem azonnal, hanem folyamatosan érkeztek meg az irodához. Utalt arra is, hogy a kiírásokkal szembeni jogorvoslat befolyásolhatja még a végső adatokat.
   
Kisebbségi választást azok a helyi választási bizottságok írhattak ki, ahol az adott kisebbségi jegyzékbe legalább 30-an jelentkeztek (és a kiírás napján legalább 30-an is szerepeltek benne).
Budapest valamennyi kerületében tartanak legalább egy kisebbségi választást.
   
Az OVI adatai szerint jelenleg 228.796-an szerepelnek a kisebbségi jegyzékek valamelyikében; négy évvel korábban ez az adat nem érte el a 200 ezret (199.789).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!