Hírek

2010.08.29. 18:12

Megnyitották a vadászati évadot

Az eső elől sátorba kényszerültek a zalai vadászati évadnyitó résztvevői szombaton, így a ponyva alatt került sor a Hubertus-misére, valamint az új vadászok avatására is.

Péter Gyöngyi

 


Az agarászat ősi és hagyományos vadászati mód, ennek megfelelően agarakkal is találkozhatott az Aranyoslapra látogató. Töpfner Károly, az Országos Agarász Egyesület elnökségi tagja, a bírói  testület vezetője magyar agarakkal érkezett a zalai vadászati évadnyitó rendezvényre. Mint megtudtuk tőle,
a magyar agarak a legősibb vadászkutyák,  1945-ig csak nemesek tartották ezt az ebfajtát, majd betiltották az agarászatot, mivel  úri passziónak nyilvánították. Az egerszegi bemutatóra Nagyharsányból, Csípkerekből és  Mihályfáról is vártak agarakat. Az egyesületet egyébként  1820-ban hozták létre,  hosszú szünet után, annak jogutódjaként 1991-ben alakították meg újra, 1996 óta csak magyar agárral foglalkoznak. 


A zalai vadászat ünnepé-lyes évadnyitó rendezvényének idén Zalaegerszeg adott otthont. Az Alsóerdőre, Aranyoslapra várta az érintetteket és az érdeklődőket is szombaton a Zala Megyei Vadásztársaságok, Vadgazdálkodók és Vadászok Szövetsége, az Országos Magyar Vadászkamara zalai területi szervezete, a Zalaerdő Zrt., valamint a házigazda megyeszékhely. Az időjárás sajnos nem fogadta kegyeibe a nagyszabásúra tervezett eseményt, a szakadó eső, a sár alighanem sokakat otthon marasztalt. A felállított sátor előtt a már az új évadban elejtett bika azonban jelezte, immár indulhat a vadászati szezon.

-  Mindenkor szeptemberhez kötődik Zalában az évadnyitó, ekkor kezdődik a bikavadászat is, a megyében pedig a gímszarvasbika vadászatának van nagy hagyománya - említette az egyik szervező, Takács Pál, a Szép Zala Vadásztársaság elnöke.  - Az ünnepélyes kezdet egyúttal az összetartozást is jelképezi.

 

A Stóber László apátplébános celebrálta Hubertus-misét követően kitüntetéseket  összesen tizenöt díjat  adtak át a szakmai munka elismeréseképpen, majd kezdődhetett az a szertartás, melynek keretében közel hetven új vadászt avattak fel. Ez a ceremónia nem olyan régi hagyomány, derült ki Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara és a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke szavaiból, 1996 óta rendezik meg ebben a formában. Ekkor döntöttek úgy, hogy a bottal az első elejtett vad fölött történő avatás helyett inkább a közösséghez való tartozást jelképezze a rítus. Az újak alkotta társaságot Feiszt Ottó avatta és dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke fogadta vadásszá.

A nagyszabású rendezvényt könnyed programok is színesítették. Volt kiállítás vadászok készítette alkotásokból, tartottak vadászkutya-bemutatót, valamint vadászkutya-szépségversenyt is. Egyes ponyvák alól ugyanakkor ínycsiklandó illatok csábították az arra járókat, hiszen a gasztronómia is szerepet kapott a kínálatban. A szakácsok  mi másból  természetesen vadhúsból készítettek ízletes étkeket.



Hubertus híve mókuskerékben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!