Hírek

2010.08.10. 16:43

Épül a körforgalom Nagykanizsán (fotókkal)

Nagy erőkkel dolgozik a kivitelező a Huszti téri körforgalom mintegy 165 millió forintos költségvetésű kialakításán Nagykanizsán. A terület északi részén hamarosan véget érnek a közmű kiváltási munkálatok, utána a déli rész következik.

Szalabán Attila

Bár az időjárás nem fogadta kegyeiben a Nagykanizsa értünk szépül szlogen alatt zajló városrehabilitációs program első ütemén dolgozó NK-VR Konzorcium szakembereit, lassan a befejezéséhez közeledik a Huszti tér északi részén a  körforgalom építésével kapcsolatos közműkiváltás.

- A hét második felében, legkésőbb jövő héten megkezdődik a déli oldalon is a közművek kiváltása  - magyarázta Horváth István, a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. városfejlesztési divízióvezetője. -  Ezt követően a körforgalmi gyűrűt építjük majd ki, ennek során a 17. hosszúsági kör emlékművet is át kell helyeznünk a csomópont új központjába, mely a jelenlegitől kissé nyugatabbra lesz.


Mint megtudtuk, a körforgalom 15 méteres külső sugárral épül, a belső kör átmérője 13 méter, melyen kívül 1,5 méteres járható gyűrűt is létrehoznak. Ugyanakkor a kivitelezés során 1,5 méter szélességű gyalogjárda és annak kapcsolatai, valamint a Fő út és Petőfi u. felől érkező 2,0 méter szélességű kerékpárút és annak kapcsolatai is megépítésre kerülnek. A Huszti téri körforgalom egyébként előfeltétele a Teleki utcai csomópont kiépítésének. A beruházássorozat ugyanis nem ér véget a Huszti téren, sőt, már azzal párhuzamosan hamarosan megkezdődik az Arany János és a Királyi Pál utcák összekötése, sőt, azzal egyidőben a Zrínyi és a Teleki utcák csomópontjának kivitelezése is megkezdődik.

- A minőségi követelmények meghatározásakor különösen ügyeltünk arra, hogy a lehető legjobb anyagok kerüljenek beépítésre  tette hozzá Horváth István.  A körforgalom építése várhatóan október vége felé lezárul, de természetesen vannak a határidőt befolyásolni képes tényezők is. Az eső miatt például máris kiesett néhány nap, amikor nem lehetett dolgozni.
A divízióvezető kitért a Huszti téren bevezetett forgalmirend-változásokra is. Mint elmondta, a Közlekedési Hatóság és a jogszabályok előírásainak megfelelően helyezték ki a forgalomirányító táblákat, festették fel a jelzéseket. A tapasztalatok szerint azonban még néhány héttel a munkakezdés után is akadnak sofőrök, akik megszokásból vezetnek a területen, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a Huszti térnél különösen figyeljen az új táblákra, útburkolati jelekre.



Információk:
- Nagykanizsa önkormányzata 2009-ben nyújtott be sikeres pályázatot a Nyugat-dunántúli Operatív Programhoz.
- A projektnek, amely 899 millió forintos támogatást nyert, 2012. március 15-ig kell megvalósulnia.
- A befejezési határidőig felújítják az Erzsébet teret, ahol nem csak a belváros történelmi hangulatát állítják vissza, hanem egy rendezvényteret is kialakítanak.
- A projekt további elemeiként a Huszti téren a jelzőlámpás csomópont helyett körforgalmat építenek, a Zrínyi Miklós utcát összekötik a Teleki utcával. Ugyancsak  kapcsolatot létesítenek az Arany János és a Királyi Pál utcák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!