Hírek

2010.08.22. 11:28

Bánatfákat szenteltek a volt temetőben

A török hódoltság idején eltűnt zalai településekre emlékeztető bánatfákat szenteltek szombat este a Medes-hegyi volt temetőben Pórszombaton. A szertartást Páli Zoltán plébános végezte.

Gyuricza Ferenc

A bánetfák állítását a Medes Baráti Kör, valamint a hagyományápolásban  eddig is élen járó Kovács Gyula erdész kezdeményezte. Elmondása szerint a török hódoltság idején 67 település pusztult el, közülük most hétnek állítottak emléket, ám a sort a későbbiekben folytatni szeretnék. A bánatfákat - melyeket a zalabaksai Horváth Ottó készített - ünnepi szentmise keretében Páli Zoltán csesztregi plébános áldotta meg.



- A bánatfa kifejezés kettős - mondta Horváth Ottó. - Egyrészt utal a falvak kipusztulása miatt érzett mérhetetlen szomorúságunkra, de a hegyen ennek a szónak más fontos tartalma is van. Azt is jelzi, hogy a boroshordó lassan már ürül, így annak hátsó részét a gazdának egy úgynevezett bánatfával kell megemelnie, hogy az utolsó cseppekhez is hozzájusson.

Az istentiszteletet követően a Medes-hegyen sor került egy fából kifaragott Babba Mária szobor szentelésére is, utóbbit Koszti István Miklós erdélyi szobrász készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!