Hírek

2010.05.14. 16:48

Zala megyében 110 milliót osztanak ki

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) a közelmúltban született döntésével összesen 405 millió forint pályázati támogatást ítélt oda a régióban működő oktatási intézményeknek és vállalkozásoknak.

Hajdu Péter

Mint ismert, az RFKB-k közreműködnek a munkaerő-piaci igények és a közoktatásban folyó szakképzés fejlesztésének összehangolásában, és döntést hoz  az ezzel összefüggő decentralizált fejlesztési keret felhasználásáról. A munkaerő-piaci alap képzési alaprésze idei decentralizált regionális keretének felhasználásáról van szó.
 
A huszonhat  tagú régiós bizottság két tagja, Vaski János, a vállalkozók és munkaadók megyei delegáltja, valamint a megyeszékhely polgármesteri hivatalát képviselő Velkey Péter, a művelődési és sportosztály vezetője érdeklődésünkre elmondta, a tavalyi pályázatmentes évvel szemben idén mintegy 4 milliárd forinttal gazdálkodhattak a régiók a szakképzésben  szerepet vállaló  oktatási intézmények, valamint a tanulót foglalkoztató, gyakorlati képzőhelynek számító vállalkozások fejlesztési támogatására. Erre a célra márciusban írta ki a pályázatot a nyugat-dunántúli RFKB. Pályázhattak a képzésben résztvevő kis- és középvállalkozások, a TISZK-ek, speciális szakiskolák, felsőfokú oktatási intézmények a gyakorlati képzőhelyük és a  tárgyi eszközeik fejlesztésére. A régiók közül csak a nyugat-dunántúli pályáztatta külön kategóriaként a mikrovállalkozásokat, s a legkisebb támogatási összeg 2 millió forint volt.

A régióban összesen 166 pályázó igyekezett céljainak megfelelően támogatásra szert tenni, de 109-en bizonyultak eredményesnek. Utóbbiak mintegy 800 millió forint támogatást igényeltek, ezzel szemben 405 millió forintot tudtak számukra odaítélni. A  negyvenhat  zalai pályázó közül  harmincegy kapott összesen mintegy 110 millió forint támogatást.

A szakképző intézmények mellett a tanulót foglalkoztató vállalkozások közül a vendéglátásból és a kereskedelmi ágazatból pályáztak legtöbben.

Ezek is érdekelhetik