Hírek

2010.05.27. 17:59

Javarészt lekaparták a kampányplakátokat Zalaegerszegen

Keddig kaptak határidőt a pártok arra, hogy kampányplakátjaikat eltávolítsák a közterületekről. E kötelezettségüknek javarészt eleget is tettek, vagy ha nem, hát más reklámozók gondoskodtak a "jelöltek eltüntetéséről".

Horváth A. Attila

A május 25-ei határidőt a választási eljárásról szóló törvény írja elő, mégpedig a következő formában: a plakátot köteles eltávolítani az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. Idén (a megyeszékhelyi tapasztalatok alapján) a korábbinál szorgalmasabban kapartak a pártok, az utcaképet csak kevés helyen zavarják a letépett, szétfoszlott, vagy akár épen maradt, csak idejétmúlt kampányhirdetések. Sok oszlopon és hagyományosan megtűrt, de nem legális közterületi reklámfelületen pedig annak lehetünk tanúi, hogy már egy-egy aktuális buli hirdetése takarja a jelöltek fotóját, a pártok logóját.


- A segítőink a város peremkerületeiből befelé haladva igyekeztek eltávolítani a plakátokat, ha még maradt, azokat is megpróbáljuk eltüntetni - jelezte Balaicz Zoltán, a Fidesz zalaegerszegi kampányfőnöke. Hozzátette: a kis csíkplakátokkal együtt körülbelül 2000 hirdetést helyeztek el városszerte, és az eltávolításról is azok az aktivisták gondoskodnak, akik a felragasztást vállalták.
Az MSZP jelöltjeit sok helyütt villanyoszlop köré szerelt táblák reklámozták, ezeket már a választást követő napokban eltávolították.

- A ragasztott plakátokat több-kevesebb sikerrel szedik le az aktivistáink, nem mondom, hogy sehol nem maradt belőlük, de dolgoznak a feladaton - mondta Góra Balázs, a szocialisták megyei kampányfőnöke. A helyi MSZP 500 plakátot készített, a felragasztottak nagy részét pedig már több réteg egyéb hirdetés fedi - jegyezte meg.

Az egerszegi Jobbik ezer plakáttal kampányolt, ezeket aktivisták ragasztották fel, és ők is szedték le.
- Az elmúlt hetek esős időjárását használtuk ki: a vizes plakát könnyebben lekaparható. Vödörbe gyűjtöttük, majd kidobtuk a szemetet - válaszolta Pete Róbert egerszegi Jobbik-elnök, aki azt is elmondta: ha valaki szól, hogy még maradt kint plakát, ők a jelzés alapján eltávolítják a hirdetést.

Egyházi Nikolettától, az E.ON sajtóreferensétől végül megtudtuk: idén egyetlen jelölőszervezet sem kérte, hogy hirdetőfelületként használhassa az energiacég oszlopait vagy villanyszekrényeit, de erre nem is adhatnának engedélyt.


Számadás a pénzről
Május 25-éig egy másik penzumot is teljesíteniük kellett a pártoknak és független jelölteknek: a kifizetőhelyen kötelesek voltak elszámolni a választásra fordítható költségvetési támogatás felhasználásáról. Legkésőbb június 24-ig pedig  szintén a választási eljárásról szóló törvény értelmében  minden jelölőszervezetnek és független jelöltnek nyilvánosságra kell hoznia a a Magyar Közlönyben a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!