Hírek

2010.03.01. 07:10

Megerősítik és szélesítik a 86-os főút zalai szakaszát

Körülbelül egy hónap múlva kezdődhet a 86-os főút zalai szakaszának felújítása. Február 17-én kezdetét vette a munkaterület átadása, a konkrét kivitelezés előtt viszont állapotfelmérésre és a forgalomterelési tervek engedélyezésére van szükség.

Gyuricza Ferenc

 

- A belterületi szakaszok előtt új forgalomcsillapító szigetek létesülnek - folytatta Fazakas Orsolya. - Azokon a szakaszokon, ahol az útpálya olyan mértékben tönkrement, hogy megerősítése nem lehetséges, teljesen új pályaszerkezet kerül kiépítésre. Új pályaszerkezet épül egyes belterületi szakaszokon is, mivel a csatlakozó ingatlanok megközelítése érdekében a meglévő pályaszintet már nem lehet tovább emelni. Az érintett hidakon elvégezzük az alapvető felújítási munkálatokat, míg a Kerka-híd esetében a szerkezet cseréjére is sor kerül.

A beruházást 12 építési szakaszra osztották. Jelentősebb munkálatok azonos időpontban 3-4 szakaszon zajlanak, mivel a közlekedési feltételeket az építés ideje alatt is biztosítani kell. Ezt jelzőlámpás irányítás mellett, félpályás korlátozással oldanák meg. A zalabaksai Kerka- és Cupi-híd felújítása során teljes terelésre lesz szükség. A nagy tengelyterhelésű forgalmat északon Körmend magasságában, délen a 75-ös főút csatlakozásánál terelik el. A szomszédos településeken átvezető kerülőutakat csak a helyi és kistérségi forgalom használhatja majd.

Laki József kálócfai polgármester úgy véli, a 86-os út mellett élők problémájára az elkerülő szakaszok megépítése jelentene megoldást, ezt viszont lobbitevékenységük ellenére csak Zalalövő tudta elérni. A többi település - Kozmadombja, Kálócfa és Zalabaksa - továbbra is kénytelen lesz elszenvedni a tranzitforgalom okozta kellemetlenségeket.

- A felújítástól alapvetően azt várjuk, hogy a simább belterületi út miatt kisebb lesz a zaj és a rezgés - magyarázta Laki József. - A forgalomcsillapító szigetektől pedig sebességcsökkenést remélünk. Azt örömmel fogadtuk, hogy a település belterületén három kijelölt gyalogátkelőhely is létesül, ugyanakkor a kerékpáros közlekedés helyzete továbbra is megoldatlan marad.


NEM MINDENHOL LESZ SZÉLESEBB
– A munkaterület átadása során szembesültünk azzal, hogy az egyik híd későbbi tervezési feladatai miatt a zalabaksai belterületi szakasz felújítása év végére tolódik – mondta Pácsonyi Imre zalabaksai polgármester, hozzátéve, hogy ez hátrányosan érinti a községet, annak lakóit. Ugyancsak ô hívta fel a figyelmet arra, hogy Zalabaksa belterületén a lakóingatlanok közelsége, míg Kálócfán és Kozmadombján a padka alá helyezett közművek miatt a burkolatot nem tudják kiszélesíteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!