Hírek

2010.03.16. 07:59

Arctalan gyilkos: patkányméreggel ritkítja a négylábúakat

Halálos veszélyben vannak a négylábúak az andráshidai Öveges utcában. Valaki patkányméreggel ritkítja a macskákat, de a kutyák sincsenek biztonságban.

MTI

- Hat évvel ezelőtt, nyáron kezdődött minden, akkor mérgezték meg a kutyánkat, egy arany cocker spánielt - idézte fel a kezdetet Németh Károlyné az Öveges utcai négylakásos társasház egyik otthonában. - Hedörnek annyi lehetett a bűne, hogy másnak a pázsitjára pisilt. Pár nap múlva megbetegedett.

- Az orvos megállapította, hogy patkánymérget evett. Kezelést kapott, fecskendővel etettük, még 3-4 hónapig élt, sikerült a máját meggyógyítani, de végül a szíve nem bírta tovább - mesélte.

Nemcsak a kutyus halt rút halált. Anyacicájuk két kölykét bottal ütötte agyon valaki és tetemüket odadobta a lépcsőjükre.

Szinte háború indult, láthatatlan harcvonalakkal, csak a pusztulás jelezte az arctalan ellenfél újabb és újabb támadását. A szívüknek kedves élőlények mellett kijutott a méregből a növényeknek is. Hol néhány virág, hol az orgonabokor pusztult ki a rejtélyes kéz kiszórta gyomirtótól. Néha ürüléket találtak a lépcsőjükön, ha más bosszantóra épp nem futotta.

Városszéli ház lévén, mindig fel-felbukkantak újabb macskák, ám eddig mindegyik rövid időn belül elpusztult.

- Ugyanaz a jellegzetes tünet mindegyiknél, szivárog a vér a szájukból, és szörnyű kínok között kimúlnak - idézte Némethné. - Idén az utcában már legalább hét macska járt így.

Többek között Bedő Katalinék állatai. A fiatalasszony három cicáját vesztette el rövid időn belül, volt, amelyik eltűnt, volt, amelyik még haza bírt menni és otthon múlt ki. Megmaradt kedvencét, egy apró máltai selyemkutyát, Missit már csak szigorú felügyelet mellett meri kivinni, mert az udvarukon sem érzi biztonságban.

- Itt az is előfordult, hogy légpuskával vadásztak galambokra, a lövedékek meg potyogtak be az erkélyünkre - jellemezte az Öveges utcai állapotokat.

A közeli mezőgazdasági boltban megtudtuk, hogy gyakran vesznek ott patkánymérget a környékbeliek. Különösen azokba a háztartásokba viszik, ahol - vagy a szomszédjukban - baromfit tartanak, mert azon a környéken rágcsálók is előszeretettel felbukkannak.

Dr. Pardavi Andor körzeti állatorvos felhívta rá a figyelmet, hogy a mérget a szabályok szerint csak úgy szabad kihelyezni, hogy haszonállatok ne férjenek hozzá, nem lehet csak úgy kiszórni.

- Ezek az anyagok olyan illatúak, amelyek vonzzák az állatokat, s nemcsak a rágcsálókat. Belső vérzést okoznak a gyomorban és általában hosszabb idő, pár nap után okozzák az állat pusztulását. Amennyiben időben fordulnak orvoshoz, akkor a házi kedvenc is megmenthető, mert létezik ellenszere a patkányméregnek, de ezt csak szakember, orvos adhatja be - hívta fel rá a figyelmet.

Hozzá még ezzel a problémával nem fordultak, mérgezett állatot sem gyógyítani, sem vizsgálni nem vittek hozzá, de egyébként is csak laboratóriumban lehetne meghatározni a halál pontos okát.

Az Öveges utcaiak mindent megtesznek, hogy kiderüljön, ki mérgezi az állatokat, ehhez akár a rendőrség segítségét is kérni fogják.



KÉTÉVI SZABADSÁGVESZTÉS
A törvény megfogalmazása szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül különösen az élelmezési cél, a prém termelése, az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, sérülés, a fertőzésveszély, a kártevők irtása, a másként el nem hárítható támadás megakadályozása, a tudományos kutatás. Az állat életének kioltása kábítás után történhet. Ha valaki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!