Hírek

2010.02.03. 11:29

Szarvas helyett vaddisznó - befejeződött a vadászati szezon

A reméltnél gyengébb gímszarvas-szezon után kifejezetten jól sikerültek a hajtóvadászatok Zala megyében. A vaddisznók kilövéséből származó bevételek azonban előreláthatóan nem fogják kompenzálni a kiesett nyereséget.

Gyuricza Ferenc

 - Nagyon örülök annak, hogy eredményes volt a vadászat, hiszen vadkant vagy egy éve nem lőttem hajtásban - mondta büszkén a teríték mellett Szabó Tibor.

- De természetesen nemcsak ezért - tette hozzá -, hanem a többiekre ugyancsak jellemző jókedv miatt is jól éreztem magam, igazi közös vadászatot idéző hangulat uralkodott, amit kár lett volna kihagyni.

A vadásztársaság elnöke, Náday Gyula ugyancsak elégedettségének ad hangot, bár - mint azt többször is kihangsúlyozza - ha a teljes szezon eredményességét nézzük, akkor még mindig nem érték el a kívánt mennyiséget. Ez darabszámra és bevételre egyaránt értendő. Bár talán még nincs veszve minden.

- Február végéig még kerülhet puskavégre néhány vaddisznó, ám a szezon gyakorlatilag véget ért - mondja az elnök. - A zalai vadásztársaságok számára a fő bevételi forrást a szarvasbikák jelentik, az őszi bőgés időszaka azonban gyengébbre sikerült. Ez betudható annak is, hogy zavart volt a terület, de az időjárás, a kora őszi hónapokra jellemző fülledt meleg sem volt számunkra kedvező. Mindezt tetézte még a gazdasági világválság, vagyis az, hogy annak hatására nem érkeztek olyan szép számban a külföldi vadászok, mint az azt megelőző években.

- A téli időjárás azonban mellénk állt, a hideg most sokkal jobban összefogta a vadakat, ezért azok nagyobb kondákban és jóval gyakrabban látogatták a szórókat, nagyobb esélyt biztosítva így az eredményes társas vadászatokra - részletezte az utóbbi hetek eseményeit.

Náday Gyula azt is elmondta, a hó ugyancsak hozzájárult az eredményességhez, hiszen a fehér háttér miatt könnyebb puskavégre kapni a vadat. Az utolsó hajtóvadászaton amúgy többségében a társaság tagjai vettek részt, csupán néhány távolabbról érkezett vendégük volt, főleg olyanok, akik rendszeresen megfordultak a lovászi társaságnál.

A Zala megyére vonatkozó vadászati tervben 9600 vaddisznó kilövése szerepelt, ezt nagy valószínűséggel sikerül is teljesíteni.

A hajtóvadászatoknak ugyan január 31-ével vége szakadt, ám egyéni vadászatokra még továbbra is van lehetőség - tudtuk meg Lázár Attilától, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztályvezetőjétől, aki azt is elmondta, miután rengeteg a vaddisznó a megyében, ezért a szezon zárása után is sok marad, vagyis a vadállomány generálta problémákat nem sikerült megoldani.

Hasonlóképpen fogalmaz a Zala Megyei Vadászkamara titkára.

- Ez a mennyiség puskával már kezelhetetlen - magyarázza Néber Szilveszter. - Az idei évnek azonban mindenképpen jót tett a sikeres vaddisznó-szezon, hiszen ha árbevétel tekintetében nem is, de a kilőtt vadak számát illetően egy kicsit helyrebillentette az arányokat.

Néber Szilveszter azt is hozzátette, ahogy a gímszarvas vadászatok idején, úgy most is érzékelhető a külföldi vadászok hiánya. Becslése szerint mintegy 8-10 százalékkal kevesebb a vendégvadász Zalában, pedig ebben a szezonban valóban érdemes volt megyénkben vaddisznóra menni, hiszen nagyon szép példányok kerültek puskavégre.A Zala megyére vonatkozó vadászati tervben 9600 vaddisznó kilövése szerepel


LEHET VADÁSZNI EGYEDÜL IS

Nem minden társaság alkalmas közös vadászatok megrendezésére. A csörnyeföldei központtal működő, s az M70-es autóút által kettészelt Vörcsök Vadásztársaságnál például nem is rendeztek ilyet, hiszen az általuk felhajtott vadkanok valószínűleg Szlovéniában vagy Horvátországban kerültek volna puskavégre - tudtuk meg Simon Zoltán elnöktől. Amúgy az ottani vadászok is szívesen mennek vaddisznóra, ám más társaságoknál vendégként, vagy egyéni vadászatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!