Hírek

2010.02.11. 15:09

Melegétel-utalvány: a bolt és a vevő is bírságot kaphat, a menza kérdéses

Míg az APEH levélben válaszolt a melegétel-utalványok elfogadásával kapcsolatos kérdéseinkre, addig utánajártunk, mi a helyzet a melegétkezési-utalványokkal a menzán.

Horányi Árpád

 - Indítanak-e ellenőrzéseket, azt vizsgálva, hogy mire váltja be utalványát a vásárló?

- Az adóhatóság a melegétkezési utalványokhoz kapcsolódó adózási szabályok megtartását szokásos ellenőrzései során vizsgálhatja. Ez utólagos ellenőrzéseket, illetve próbavásárlást jelenthet.

- Mélyreható vizsgálatra számíthatnak a jövőben is az ebédcsekkes fizetést lehetővé tevő adózók, ha az adóhatóság azt tapasztalja, hogy tevékenységi körükben az étkezőhelyi vendéglátás vagy közétkeztetés nem szerepel. S azokat a melegétkezdével rendelkező kereskedelmi üzleteket is ellenőrizzük, amelyek ebédcsekkes forgalma az összes bevételhez képest feltűnően magas - fogalmaz levelében az APEH.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ki, és milyen esetben számíthat szankcióra. A válasz: a melegétkezési utalványra kedvezményes adózási szabályok vonatkoznak, ezért a cél szerinti felhasználás mind az utalvánnyal rendelkező magánszemélyen, mind az utalványok forgalmában érintett piaci szereplőkön (elfogadóhelyek, kibocsátók) számon kérhető.

- A szabályok be nem tartása esetén az utalványt nem rendeltetésszerűen elköltő magánszemély 50 ezer forintig, az elfogadóhely pedig 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Ha ilyen magatartást fedünk fel, az elfogadóhely a későbbiekben is az adóhatóság kiemelt figyelmére számíthat.

- Ha az elfogadóhelyen melegételt, és emellett egyéb termékeket, élelmiszereket is vásárolunk, kifizethetjük-e valamennyit melegétel-utalványokkal?

- Az szja-törvény alapján olyan utalványt vagy kártyát lehet legfeljebb havi 18000 forint értékben kedvezményes adózással kibocsátani, amely kizárólag étkezőhelyi vendéglátásban, munkahelyi étkeztetésben vagy közétkeztetésben váltható be. Így tehát az utalványok iparcikkek, élvezeti cikkek, vagy egyéb élelmiszertermékek vásárlására nem fordíthatók.

Azt is megkérdeztük az APEH-től, számítanak-e arra, hogy ez a szabályozás visszaveti az utalványok forgalmát.

- Minden bizonnyal átrendezi a béren kívüli juttatások formáját: az eddig elterjedt általános étkezési utalványokat a magas adó- és járulékteher miatt már nem éri meg juttatásként adni. Arról nincs információnk, hogy a munkáltatók hogyan igazodnak az új körülményekhez. Azt viszont érdemes rögzíteni, hogy az utalványok elfogadási szabályai nem változtak a tavalyi, tavalyelőtti helyzethez képest - jelezte az APEH.

- Minden bizonnyal átrendezi a béren kívüli juttatások formáját: az eddig elterjedt általános étkezési utalványokat a magas adó- és járulékteher miatt már nem éri meg juttatásként adni. Arról nincs információnk, hogy a munkáltatók hogyan igazodnak az új körülményekhez. Azt viszont érdemes rögzíteni, hogy az utalványok elfogadási szabályai nem változtak a tavalyi, tavalyelőtti helyzethez képest - jelezte az APEH.

Eddig nem fizettek étkezési utalvánnyal menzát, de...

Nem mindegy, pénzzel fizetik a szülők a gyerek menzáját, vagy pedig, mivel másra úgyse nagyon költhetik, bevethetik- e a melegétkezési-utalványt. Elvileg igen...

Mint ismert, az APEH nemrég felhívta a figyelmet a melegétkezési utalványok előírásszerű felhasználására. Ez pedig azt jelenti, hogy csak arra költhető a melegétkezési utalvány, amire az rendeltetett. Liszt, cukor, só – szóba sem jöhet. Viszont a közétkeztetés – éttermi, óvodai, iskolai – szerepel a listán. Ám egy tévériportból kiderült, az egyik nagyvárosban nem fogadják el az óvodák, iskolák az étkezési utalványt, mert ebben az esetben az önkormányzatoknak jutalékot kellene fizetniük a forgalmazó számára.

Érdeklődtünk szűkebb pátriánkban is az elfogadásról. Dr. Kovács Gábor, a zalaegerszegi önkormányzat jegyzője elmondta, eddig a melegétkezési utalvánnyal történő fizetés igénye nem merült fel a szülők részéről.

- Ám nem zárható ki, hogy evvel az igénnyel is jelentkeznek. Ez ügyben egyeztetnünk kell az intézményekben az étkeztetést biztosító Zalagasttal. A megvalósulásnak látunk némi pénzügyi, számviteli akadályát, de megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy ezek áthidalhatóak-e. Mindenképpen foglalkozunk a kérdéssel, és keressük a meg megoldást - hangsúlyozta Kovács Gábor.

Kósa Eszter, az egerszegi Páterdombi Szakképző Iskola gazdasági vezetője elmondta, a büfé és péktanműhely áruira vonatkozóan ők már korábban is tudakolóztak az utalványt kibocsátó cégnél, akkor azt a választ kapták, körülbelül öt százalék levonás után jut vissza hozzájuk az utalvány ellenértéke. – Egyébként elképzelhető az utalványokkal történő fizetés, de nem ilyen feltételekkel. Nem szólva az egészet kísérő bonyolult ügyintézésről – vélekedett Kósa Eszter. Hozzátette, korábban senki sem jelezte, hogy étkezési utalvánnyal fizetné a menzát, most viszont már volt érdeklődő, s fel is háborodott: mi az, hogy nem fogadják el?

A kanizsai Mező-gimnáziumban Szermek Zoltán igazgató is avval kezdte, ez idáig nem merült fel a szülők részéről igény, hogy melegétkezési utalvánnyal fizetnék az iskolai étkeztetést. Hogy mit tesznek ezzel kapcsolatban, arról még nem tudott nyilatkozni. Mint mondta, ennek eldöntése konzultálást kíván. – Azon is múlik, finanszírozza- e valaki azt az összeget, amit fizetnünk kell a melegétkezési utalványt kibocsátó cég felé – tette hozzá.


Az emberek nehezen törődnek bele, nem oldhatják meg a nagybevásárlást a melegétkezési utalványból, mint ahogy azt korábban tették. Így aztán keresik a lehetőséget, hol és hogyan tudnának minél hasznosabban helyet találni a tiketteknek. Bizonyára sokan gondolják, a legfeljebb két-háromszori éttermi „költekezés” helyett jobban járnak, ha mostantól ebből fedezik a gyerek óvodai, iskolai étkeztetésének a költségét. Már csak az illetékeseknek kell hozzá a megoldást megtalálni.

 Szerzők: Horváth A. Attila, Sinkovics Eta


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!