Hírek

2010.02.19. 06:47

Diplomakoncertjét mutatta be Bányai Júlia énekművész Keszthelyen

A keszthelyi Festetics György Zeneiskola falai közül indult a művészpályára Bányai Júlia, aki azóta sem feledte azt a közönséget, melytől az első tapsot kapta. A minap újra átélte e nosztalgikus érzést.

Horányi Árpád

 

A komolyzene kedvelőit ezúttal olyasmibe avatta be, ami újabb mérföldkőként szerepel művészi pályáján: a vizsgakoncertjének főpróbáját tartotta meg. A műsoron igen széles körből válogatva szerepeltek a világklasszikusok, kortárs szerzők művei, s hangulatában is nagyon változatos darabok szólaltak meg.

Bach, János passiója volt a nyitány, a barokk korba, a romantikus muzsika világába, a népzenei költészetbe is elkalauzolta hallgatóságát Bányai Júlia, az est fináléjaként a Bécsi vér keringő csendült fel.

- Keszthely az én muzsikus életem bölcsője - mondta. - Ez máig élő kapcsolatot jelent.

Zongorakísérettel működött közre Farkas Berta karvezető, zenepedagógus és Molnár Marcell, ugyancsak muzsikus pályára készülő zeneiskolai növendék.

- Nosztalgikus dolog ez. Különösen jó érzés olyan közegben szerepelni, ahol az ember eleve tudja, hogy ismerősök hallgatják. Már középiskolásként elkerültem a városból, a visszatérés számomra mindig ünnep.

Tanulmányait Székesfehérváron folytatta, majd a győri zeneművészeti intézetben szerzett magánének-tanári diplomát 2006-ban.

- A művészi pályát a tanítással és a szerepléssel együtt tudom elképzelni, hangversenyezéssel és operaszínpadi munkával - mondta. - Ennek a kiteljesíthetősége motivált abban, hogy diplomásként is tovább tanuljak.

Nem titkolja: igyekszik esélyt teremteni önmagának a a vágyai teljesüléséhez.


NEMZETKÖZI HELYEZÉSEK, SZEREPEK
Az ifjú énekesnő már nemzetközi versenyeken ért el sikereket. A 2007-ben rendezett 1. Nemzetközi Händel Énekverseny 2. helyezettje és közönségdíjasa lett. Ugyanazon év nyarán a Wiener Musikseminar kurzuson is 2. díjat nyert. Mindez új lehetőségeket is hozott számára, a bécsi akadémia színpadán Pergolesi: Az úrhatnám szolgálójában Serpinát játszotta, most Menotti: A médium című darabjában Monica szerepére készül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!