Hírek

2010.02.06. 07:22

A gyermekek közel egyharmada születik házasságon kívül

A megszokott gyakorlattól eltérően már nem minden élettársi kapcsolat esetén kérnek apai beleegyező nyilatkozatot a házasságon kívül született gyermek esetében.

Horváth Viktória

A jogszabály módosítása miatt már nem csak azt vizsgálják egy újszülött anyakönyvi kivonatának kitöltésekor, hogy az anya házasságban él-e. Szükség esetén az élettársi kapcsolatok nyilvántartásába is be kell tekinteni, meggyőződni arról, hogy a szülő nő regisztrált élettársi kapcsolatban él-e. Ugyanis mindkét esetben más az eljárás menete.

 A múlt héten az egyik televíziós műsorban foglalkoztak az alábbi problémával, ami után több olvasónk is telefonon kereste meg szerkesztőségünket.

A műsorban bemutatott család gyermeke, egy kislány, aki idén januárban született, a jogszabály-változtatás és az azt követő adminisztrációs nehézségek miatt már több mint három hete hiába vár az anyakönyvi kivonatra. Pedig az okmány nélkül se lakcímkártyára, se anyasági támogatásra, se családi pótlékra, se bölcsődei jelentkezésre nem jogosult a család, hogy csak néhányat soroljunk fel. Arra kerestük a választ, vajon egyedi esetről van-e szó, vagy mással is történhet hasonló kellemetlenség?

- 2010. január elsejétől van arra lehetőség, hogy akik együtt élnek, élettársi kapcsolatukat a közjegyzők által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába bejegyeztessék: ez semmilyen plusz jogot vagy kötelezettséget nem ad, egyszerűen megkönnyíti, hogy kapcsolatukat a külvilág felé igazolják - adott tájékoztatást dr. Buzu László, a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal anyakönyvi csoportjának vezetője. Mint elmondta, náluk is többen érdeklődtek az élettársi kapcsolatokat érintő változásokról, nem csoda: évente 1300-1400 újszülött anyakönyvi kivonatát töltik ki, a babák közel egyharmada születik házasságon kívül.

- Ha az anya nem állt házassági kötelékben a gyermeke születésekor, sem az azt megelőző 300 napban, viszont az élettársi kapcsolat a nyilvántartásban szerepel, a vele együtt élő férfit tekintjük az apának, és ő kerül be a baba anyakönyvébe. Ebben az esetben tehát nem kell apai elismerő nyilatkozatot tenni, sőt, nem is lehet. Ha pedig nem szerepel a közjegyzői nyilvántartásban, akkor egy ilyen elismerő nyilatkozat révén (ahogy eddig is szokás volt) tudja rendezni a gyermek családi jogállását.

Ennek csupán annyi a következménye, folytatta az anyakönyvvezető, hogy eggyel több körülményt kell vizsgálniuk: a házasság mellett a regisztrált élettársi kapcsolat meglétét is. Ezzel kapcsolatban viszont a szülőknek semmilyen plusz teendőjük sincs, hiszen az ügyfél semmilyen olyan adat igazolására nem kötelezhető, ami magyar nyilvántartásban szerepel. Jelenleg az anyakönyvvezető dolga felvenni a kapcsolatot a közjegyzővel, persze ideális az lenne, ha ők is rálátnának erre az adatbázisra. Egyelőre azonban ennek a gördülékeny gyakorlata még kiforratlan, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ügyfelek később kapnák meg gyermekük anyakönyvi kivonatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!