Hírek

2010.01.18. 07:44

Máglyán égett el Befana, a boszorkány (képgalériával)

Több százan gyűltek össze szombaton késő délután a tótszerdahelyi Lac-Due Kft. telephelyén, ahol az immár hagyományos Befana ünnepségre került sor. A rendezvényen a helyi és tótszentmártoni gyerekekre ajándékcsomag várt, a résztvevők pedig jelképesen elégették Befanát, a csúf de jóindulatú boszorkányt.

Szalabán Attila

A legenda szerint Befana ronda, kampós orrú, seprűn jár, és nagyon jóindulatú. Életében azonban elkövetett egy nagy hibát: mikor az angyal a pásztorokat a kis Jézus megkeresésére, és az előtte való tiszteletadásra szólította, Befana nem indult azonnal útnak. Úgy gondolta, ráér ajándékával később megkeresni a kisdedet - ám mikor végül elszánta magát, már nem találta a jászolban a csecsemőt.

- Azóta is keresi a kis Jézust az ajándékával, s ezért bemászik a kéményeken, és meglepetéscsomagot ad a gyerekeknek - idézte a hagyományt Tislér István, Tótszerdahely polgármestere.


A résztvevők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Luciano Chiappinról is, a Lac-Due Kft. ügyvezetője, Massimo édesapjáról, akit a nemzetek közötti barátság egyik nagy ápolójaként emlegettek.

- Nagy öröm számunkra, hogy ez a kedves, csúf boszorka a tótszentmártoni gyerekekre is gondolt - kezdte beszédét Vlasics Lajos, a Tótszerdahellyel szomszédos, szintén elsősorban horvátok lakta település polgármestere.A közös litánia és a beszédek után a hagyományoknak megfelelően az összes tótszerdahelyi és tótszentmártoni gyerek ajándékot kapott: több mint 300 csomagot osztottak szét, tele édességekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!