Hírek

2010.01.26. 19:37

Korszerűsítették a nagykanizsai gyermekotthont (képgalériával)

Kedden ünnepélyes keretek között került sor A Nagykanizsai gyermekotthon korszerűsítése című nyertes pályázat zárókonferenciájára, illetve a kívül-belül megújult épület hivatalos átadására.

Szalabán Attila

Az elmúlt fél évben nagy volumenű munkálatok folytak a megújításra megérett kanizsai gyermekotthonban, annak köszönhetően, hogy a ZMÖ szervezete sikeresen szerepelt az Új Magyarország Fejlesztési Terv bentlakásos intézmények korszerűsítésére kiírt TIOP-pályázatán.  


Az uniós projekt keretében megtörtént az épület külső hőszigetelése és nyílászáró cseréje, a teljes akadálymentesítés s a fűtési rendszer komplex átalakítása, így az intézmény gazdaságosabban működhet. 

S mint láthattuk: a gyerekek életkörülményei is jelentősen javultak: két új belső lakóhelyiség is kialakításra került, így az apróságok a korábbinál életszerűbb körülmények között nevelkedhetnek. Van egy új lakóegység a fiatalkorú anyák és gyermekeik együttes nevelésének biztosítására, a gyerekek új közösségi helységet, s a dolgozók új irodákat kaptak.    

A zárókonferenciát követően a gyermekotthont vezető Bognár Veronika már mosolyogva szólt a nehézségekről, megemlítve, hogy a munkálatok egy bentlakásos intézmény életét feldúlva folytak, jó adag toleranciát igényelve a kivitelezést közbeszerzés útján elnyert Gejzír Kanizsa Kft. dolgozói, mind a gyerekek és gondozóik részéről.  
- Két évvel ezelőtt jártam itt, amikor a repedéseken befújt a szél, s most nagyon boldog vagyok, hogy az adódó pályázati lehetőség révén sikerült a 75 millió forintos felújítás, amit a megye 7 millióval támogatott - mondta a beruházást átadó Pintér László, a ZMÖ elnökhelyettese, majd Fliszár Károly főesperes áldotta meg az intézményt és lakóit. 

Teljes a kihasználtság
A Zala Megyei Önkormányzat kanizsai gyermekotthona negyven férőhelyén jelenleg negyvennégyen laknak, s egy éve folyamatosan száz százalékon túli a kihasználtság, ami országosan megfigyelhető tendencia. A zsúfoltság miatt mégsincs zsörtölődés, főképp most, hogy végre kívül-belül megújult az életszerű körülményeket és korszerű elhelyezést biztosító, s a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő intézmény.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!