Hírek

2009.11.10. 06:39

Keddtől téli munkarend: hótolók, sószórók készenlétben

November 10-étől, keddtől életbe lépett a téli munkarend a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél. A társaságnál a most bevezetett egyszerű készenléthez képest még kétszer emelhetik a készültség fokát, hogy elhárítsák a tél miatt a közlekedésben előálló zavarokat.

Varga Andor

- Mi mindenesetre megtettük a szükséges előkészületeket - hangoztatta a főmérnök. - November 10-től életbe lép és egészen március 15-ig fennmarad a 24 órás szolgálati rend. Eleinte egyszerű készenlétben lesznek a kollégák és a gépek, s amíg úttisztítási feladatok nem állnak elő, egyéb területeken (kátyúzás, növényzet gondozása) foglalják el magukat. Aztán ha szükség lesz rá, jöhet a szigorú készenlét, illetve az elhárítás.

 

Ezek a szakmai kifejezések természetesen nemcsak jól hangoznak, de hordoznak valódi tartalmat is: ahogy fokozódik a téli helyzet, a közutasok egyre több és több embert, valamint gépet tudnak hadrendbe állítani. A saját géppark bérelt eszközökkel is bővíthető, hogy a megye útjain fenn lehessen tartani a közlekedést mostoha téli körülmények közt is.

- Az ismert szeles helyekre a héten kezdik telepíteni a kollégák a hófogó hálókat - folytatta Sümegi Péter. - Egyébként az utakat ezúttal is a régóta használatos hármas besorolás szerint tisztítjuk majd. A főutakat a teljes felületen szórjuk, takarítjuk. Aztán vannak mellékutak, amelyeken szakaszos sózással leszünk jelen, bár Zalában ez is elég nagy feladat, hiszen a domborzati viszonyok miatt sok a nehéz kanyar, veszélyes emelkedő. Aztán vannak az úgynevezett fehér utak, a kis forgalmú mellékutak, ahol nem sózunk, csak toljuk majd a havat. Ez a differenciálás azért is jó, mert így a környezetet kisebb sóterhelés éri.

Hétfőn Lentiben is sor került a Magyar Közút Zrt.-nél a felkészülés utáni szemlére. Az üzemmérnökség területén alaphelyzetben tizenkét hótoló és hómaró jármű, valamint három további rakodógép áll készenlétben, de szükség esetén a szerződéses partnerektől további eszközök nyújthatnak a közútkezelő számára segítséget. A prioritásokat az átmenő forgalom miatt a 86-os és 75-ös út jelenti, a síkosságmentesítésre itt fordítják a legnagyobb figyelmet. A korábban szintén kiemelt 7538-as út a kamionforgalom elterelése óta a harmadik helyre esett vissza .

Téli utakon a Zalai Hírlappal

A Zalai Hírlap az idei télen is kiemelt figyelmet szentel a közlekedési problémáknak. A témában pénteken mellékletet jelenik meg a lapban, illetve ugyanaznap 9 órakor a Ganz szakközépiskolában szakértői fórumot is rendezünk, melyre várunk minden érdeklődőt. Olvasóink nem csak itt adhatnak hangot véleményüknek, elérhetőségeink már most és a fórum után is rendelkezésre állnak. A témának tíz héten át tartó cikksorozatot szentelünk, az önök észrevételei ennek elkészítéséhez is muníciót szolgálhatnak. Egy a lényeg: közösen feltárni a téli közlekedés problémáit, s a bajokhoz megkeresni a megoldást is.
Elérhetőségeink: [email protected], [email protected], [email protected], 92/ 502 - 200, 502 - 238, 502 - 233.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!