Hírek

2009.08.07. 02:27

Van elegendő vér?

Zalaegerszeg - A híradások arról szólnak, vérhiány miatt nem végezték el egy budapesti férfi májtranszplantációját, ami végül a beteg halálához vezetett. Hogyan fordulhat ilyen elő?

Sinkovics Eta

Annál is inkább középpontba kerül a kérdés, mivel lapunk is e napokban foglalkozott az egerszegi kiemelt véradó hét sikerével. Evvel kapcsolatban dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt zalai igazgatója többször is hangsúlyozta, nem hiányról van szó, a szükséges készlet biztonságos megléte miatt fontosak ezek az alkalmak. A vérellátás menetéről elmondta, a levett vért Veszprémbe küldik feldolgozásra - korábban Szombathelyen, előtte pedig helyben végezték - s csak azután kerül vissza a megyei kórház depójába, ahol tárolják a készletet.

- A régióknak éppen az a szerepük, hogy szükség esetén kisegítsék egymást. A Fejér, Zala és Veszprém megyét magába foglaló véradásszervezési régiónak hetente 1000-1100 egység vér levételét kell teljesítenie. Ebből Zalára 290-300 egység esik.

A konkrét esettel kapcsolatban úgy vélte, szervezési hiányosság okozhatta a tragédiát, hiszen a transzplantációhoz szükséges vérmennyiség felhasználásával előre kellett volna számolni.

- Ahogy például a megyeszékhelyi szívsebészet is előre leadja, a műtétekhez mennyi vérre lesz szüksége... - tette hozzá.

Mindezt megerősítette dr. Kecskés Gábor, a megyei kórház orvos-igazgatója.

- Vérellátás szempontjából a szívsebészet az egyik legnagyobb felhasználó, de mivel itt és más osztályokon is a műtétek döntő többsége tervezett, egy héttel előbb leadják az orvosok a szükséges vérigényt. Figyelembe kell venni a beteg vércsoportját, illetve azt, potenciálisan mennyi vér felhasználására lehet szükség a műtét során. Ennek ellenére természetesen minden kórházban előfordulhat, hogy egyszerre több, azonos vércsoportú beteg ellátása válik sürgőssé, s az ilyenkor felhasznált vért rövid időn belül pótolni kell - vázolta a helyzetet.

Kiderült, a kórház vérkészletéről az egerszegi vérellátó csak az országos szolgálat főigazgatója engedélyével nyilatkozhat. Az ő elérhetőségét az OVSZ-nél mára ígérték lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!