Hírek

2009.07.14. 02:29

Ketten a zongoránál

Keszthely - A Helikon Kastélymúzeumban ismét útjára indult az immár hosszú hagyományok szerinti magas szintű nyári zenei kép- zés. A látogatók élmé- nye is kiegészül ilyen- kor a muzsika hangjaival.

Győrffy Árpád

A tükörteremben Szabó Orsolya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára játszik négykezest tanítványaival.

- Az én ujjaim alatt ilyenkor természetesen csak egy képzeletbeli és néma zongora billentyűi vannak - így a művésznő. - Kész, képzett muzsikusokkal foglalkozom itt. Nálam nem zongorázni tanulnak a növendékek, hanem a műveket előadni.

A művésznő ezúttal is mozgalmas tanévi munka után jött újra Keszthelyre, ahol 12 fős osztály várta:a magyarok mellett olasz, görög, ír, francia és amerikai növendékek.

- Ebben a gyönyörű környezetben különösen jól lehet oldani azokat a görcsöket, feszültségeket, amik a muzsikusokban ott vannak a játék közben - jegyezte meg a művésznő. - A zene nemcsak sajátos nyelv, hanem egy érzelemvilág, egy lelkiállapot tükre. A kotta kép, azt kell nekünk hitelesen megszólaltatni, megkeresni benne azokat az érzületeket, amik a szerzőben benne voltak, amikor az adott darabot komponálta. A jó technikai megoldásokhoz igyekszem útmutatót adni.

Szabó Orsolyáról azt sem kevesen tudják, hogy a képzőművészetben is otthon van: rajzol és fest, munkái szerepelnek a fiatal művészeket támogató Szalonkoncert Alapítvány budapesti tárlatán, több növendéke az alapítvány támogatásának köszönhetően vehet részt a kurzuson. A kottakép zenei olvasat, azon át

a szerző érzelmeit kell életre kelteni a hangszeres játékkal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!