Hírek

2009.07.09. 05:26

Kanizsán kelendő az új útlevél

Megyei körkép - Kanizsán júniusban közel dupla annyi útlevélkérelem érkezett be az okmányirodába, mint az azt megelőző hónapokban. A megye többi városában kis mértékű növekedés volt tapasztalható.

Sámel József

Mint azt Deák Tamás, a kanizsai okmányiroda vezetője elmondta: az új szabályok bevezetése óta megszaporodott az útlevélkérelmek száma a dél-zalai városban. Bár a dömping nem okoz fennakadást, mégis előfordulhat, hogy csak egy-két nap csúszással tudnak időpontot adni az ügyfeleknek.


Nagykanizsán Lendvai Renáta ügyintézőnek dupla annyi a dolga

Fotó: Szakony Attila

- Nyáron amúgy is több az útlevélkérelem, ám míg májusban 282 útiokmánnyal kapcsolatos ügyet - hosszabítást vagy új igazolvány kiadását - intéztünk, addig júniusban 422-re emelkedett ez a szám - mondta Deák Tamás.

Az útlevelek meghosszabítását vagy az új készítését érdemes időben, az utazás előtt legalább egy hónappal elkezdeni, az okmányt ugyanis Budapesten állítják elő, melynek időtartama rossz esetben 30 napot is igénybe vehet. Persze ha valakinek sürgős és kifizeti a gyorsított eljárásért a15 ezer forintos illetéket, annak öt munkanap alatt megküldik az útlevelet.

A kanizsaihoz hasonló útlevélkérelmi dömpinget sem a zalaegerszegi, sem a keszthelyi okmányirodában nem tapasztaltak. Csupán annyi a különbség, hogy az ujjlenyomatvétel miatt pár perccel hosszabb lett az ügyintézés. Persze ennek is megvan az előnye, mint azt Szelencsik Gábor, a keszthelyi okmányiroda vezetője viccesen megjegyezte: az emberek most végre megtanulják, hogy melyik is a mutatóujjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!