Hírek

2009.07.08. 05:29

Hova lett a hazai liberalizmus?

Zalaegerszeg - Soha nem látott mélységbe zuhant a rendszerváltó Szabad Demokraták Szövetségének népszerűsége, sokan a párt megszűnéséről beszélnek. Hét végén elnököt választanak.

Szabó Judit

A fiatalok, az Új Generáció elhagyta a pártot a fiaskószerű EP-választási vereség után, de már a 2006-os választásokon is épphogy átlépték az 5 százalékos bekerülési küszöböt. Mégis kormányoztak, először Horn Gyulával, 1994-98 között, majd 2002-től ismét a szocialistákkal. Közben folyamatosan erodálódtak, lassacskán egyetlen ember, Kuncze Gábor sármja tartotta lélegeztetőgépen a liberálisokat. 


A párt fennállásának huszadik évfordulóján kiállítással ünnepeltek Nagykanizsán is. Balra Kovács Kálmán megyei elnök
Fotó: Szakony Attila

A hét végi újrarendeződés okán Kovács Kálmánt, a párt zalai elnökét, volt informatikai minisztert kérdeztük.

- A bizalomvesztésnek több oka van - kezdte a nem túl derűs történetet a zalai pártelnök. - Nem gondolom, hogy a liberális eszme és gondolatvilág kevesebb ember számára lenne életvezető elv, mint 1990-ben, de azóta sajnos az SZDSZ-szel azonosítják a neoliberális gazdaságpolitikát, amelynek a kudarca a válság miatt felerősödött. Elvesztünk a szakmai kérdésekben is, igaz, ezt a felelős politizálás nevében tettük, a negatív következményeket is vállalva. A másik gondunk, hogy a társadalmi szolidaritást, a szociális érzékenységet mely a szabadelvű európai gondolkodót kell, hogy jellemezze, nem tudtuk közösségi elvárássá, élménnyé tenni. Utóbbit épp azok utasítják el, akikért a harang szól .

A pártelnök szavait a köz könnyen és talán nem teljesen igazságosan így fordítja le: nekik köszönhetjük a nem kedvelt multikat, a hazai gazdálkodók visszaszorulását, az együttérzésük pedig szinte csak a romákra és a melegekre terjed ki.

- Új üzenetet kell eljuttatnunk az emberekhez, nem lehet azokból az emlékekből élni, ami a rendszerváltás pozitív hozadékaihoz kapcsolódik- így az elnök.

- Közben a nagyágyúk is látványosan elhatárolódnak a mai SZDSZ-től.

- Nem is élhetünk belőlük, nem hívhatjuk őket mindig segítségül - szögezte le Kovács Kálmán. - De szeretném jelezni, Konrád György például hitet tett az egyik elnökjelölt, Retkes Attila mellett.

- Nem túl késő korrigálni?

- Nem félek attól, hogy nem lesz SZDSZ, de a párt hatásfokához mért épeszű léptékeket kell kitűznünk. Be kell látni, öt százalékos párt nem tud egészségügyi reformot átvinni, s egyéb nagy ügyekhez is kevés az ereje. Kiegészítő erő, de a jövőben a koalíciókötést is alaposabban meg kell fontolni.

Az, hogy az SZDSZ-nek a következő években a kormányzási együttműködés feltételei lennének a gondjai, nos, az iránt erős a kétség.

- Mondják, a frakció elszabadult, állam az államban, a pártvezetés pedig nem tudta átvinni rajta az elképzeléseit...

- A belső feszültségek valóban akadályozták a közös munkát, Fodor Gábor nagyon sok gesztust tett a frakció felé- adott képet a több elemből álló problémahalmazról a zalai SZDSZ-vezető.

Szavaira rímel Retkes Attila, az egyik elnök-aspiráns.

- A parlamenti frakció és a párt ellentétét szeretném megszüntetni, amennyiben engem választanak, az ügyvezető testület új frakcióvezetőt jelöl. Egyúttal szeretném törölni a szótárból a kókista-fodorista ellentétet is.

- Bízik abban, hogy vissza lehet hozni a sírból a pártját?

- Ezen szeretnék keményen dolgozni: járom a vidéket, mert úgy gondolom, nem lehet Budapestről országos szervezetet építeni. Számítok arra, hogy a vidéki csoportok új életre kelnek. Biztos vagyok abban, hogy Magyarországnak szüksége van a nemzeti liberalizmus hagyományaiból merítő szabadelvű eszmerendszerre. A párt ma morális, politikai és szervezeti válságban van.

- Mit ért a morális válság alatt?

- A pártot sem kímélte a korrupció, de míg a vétkesek csupán a hozzánk tartozók 1 százalékát jelentik, addig a hatása mindenkire nézve tragikus.

Végül egy érdekes, dr. Szigethy István - volt zalai szabaddemokrata képviselő - által jegyzett, a párt visszaszorulásának összetevőit elemző tanulmányából is idézzünk fel néhány gondolatot. (A szerző egy budapesti májusi konferencia számára összegezte tapasztalatait.)

Már a 94-es választások éjszakájától megindult a néha elképesztően naiv politikai hibák, stratégiailag rossz döntések, erőt fecsérlő személyi ellentétek sorozata. Ez gyakran okoskodó, erőszakosan, kioktató hangon magabiztos, az országot, lakosságunkat mégsem eléggé ismerő, inkább papírszagú doktrinerségből fakadt. Oda vezetett, hogy a párt elvesztette egykori vonzerejét, hitelét, vidéken szinte a teljes választói bázisát.

Ma már aligha kétséges, hogy a legsúlyosabb választói vérveszteséget az 1994-es koalíciókötés okozta.... Vidéken az SZDSZ számos városban, községben szinte teljesen eltűnt, szervezetileg, tagságában meggyengült, nem lép fel kezdeményezően, alig szólal meg a helyi ügyekben, többfelé szinte életjelet sem ad magáról, nem létezik...

Fontos lenne, hogy ne önmagával foglalkozzék, mint 1990 ősze óta annyiszor. A lakosság meglehetősen utálja a pártok belső ügyeit, villongásait, visszaéléseit. Saját kérdéseiről, közösségeiről, hazánkról szeretne hallani... Alapjaiban téves, kudarcra ítélt az a kissé nagyképű stílus, amely csak racionálisan szeretne érvelni...

A koalíció felmondása hatalmas lépés volt az önálló arculat visszaszerzése érdekében, amire felépíthető az új választói támogatás, de ha hibázik, teljesen el is veszítheti. A párt számolhat azzal, hogy a választók végleg leírják. Ez a kérdés, ez a valódi kockázat - nem pedig a latolgatás a szolid továbbvegetálás esélyeiről...

Nem az SZDSZ, hanem hazánk érdekében sorskérdés, hogy a valóban normális Magyarország igényét győzelemre lehet-e vinni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!