Hírek

2009.07.07. 05:42

"Hódít" a parlagfű - Ember magasságú gaztengerben

Zalaegerszeg - Számháborúzáshoz is kiváló terep fogadja az érdeklődőt az egerszegi Hock János úton, a Zalakerámia volt telepén. Játszani azonban csak annak lenne kedve, aki nem allergiás.

MTI


Zalaegeszeg, Hock János út - Zalakerámia volt telepe


Az egykor szebb napokat látott területen ember magasságú gaztengert és benne jó pár tő parlagfüvet is találunk.

Az egerszegi terület elhanyagoltságára Varga Ferenc olvasónk hívta fel a figyelmet. Felmérni a helyzetet már szakember társaságában érkeztünk.

- Betyár kóró, seprence, martilapu, aranyvessző, fekete üröm, libatop - készít gyors felmérést a többiekről Szabó Béla, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgatóhelyettese.

- Két-három év után alakul ki az ilyen növénytársulás, mint amit itt látunk - magyarázta. - Ezek között is van erősen allergizáló növény, de parlagfűből itt csak elvétve találunk - mutatott körbe.

Mint elmondta, belterület esetén a gyomos ingatlan miatt az önkormányzat küld felszólítást a terület tulajdonosának, hogy néhány napon belül tegyen rendet. Ha ez elmarad, akkor következhet a bírságolás. Parlagfüves szennyezés esetén azonban azonnal büntetés a szankció, valamint intézkednek a kényszerkaszálásról is.


Szabó Béla igazgatóhelyettes (balra) segítségével mértük fel a Hock János úti telek fertőzöttségét
Fotó: Katona Tibor

Szabó Béla a látottak alapján kijelentette, a Hock János úti terület elhanyagoltsága ellenére nem fertőzött olyan mértékben parlagfűvel, hogy azonnali intézkedést lehetne elrendelni. Elvileg ugyan, ha a terület 1-2 százalékát parlagfű borítja, már sor kerülhet a kényszerintézkedésre, de a növényvédelmi bírság kiszabásának feltétele a legalább 5 százalékos szennyezettség.

Mint a megyeszékhelyi önkormányzatnál Székely Róbert szakreferenstől megtudtuk, már júniusban felszólították a terület budapesti tulajdonosát, az SPC Zalaproject Kft.-t a gyommentesítésre. Mivel ez eddig hatástalan maradt, szabálysértési eljárás indult. Ígérete szerint ma helyszíni szemlét tart, és ez alapján valószínűleg elrendeli a közérdekű védekezést, a kényszerkaszálást.


Tófej

Tegnap Tófejen is jártunk, ahol Reseterics Krisztián e-mailje alapján kerestük fel a Rákóczi utca 115. szám alatti portát. Pontosabban a hátsó kertet. Sajnos a háziakkal nem tudtunk szót váltani, így nem volt mód megkérdezni, ha a kert házhoz közelebbi felét szépen lekaszálták, miért nem futotta időből, erőből az utcáról kevésbé látható részekre is. Ott a zöldségágyások és a parlagfűmezők - utóbbiakból néhány száz négyzetméternyi - váltogatták egymást. 


Pappné Varga Angéla körjegyzővel Tófejen, a Rákóczi utca 115. számú ház hátsó kertjében a parlagfűvel fertőzött területnél jártunk
Fotó: Katona Tibor

Látogatásunkra elkísért minket Pappné Varga Angéla körjegyző is, aki közölte, felszólítást küld a tulajdonosnak, és rövid határidőt kitűzve kötelezi a gyommentesítésre.

Mint elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez általában elegendő is. Tavaly például csak két felszólítást kellett postára adniuk. Szinte egy kézen meg lehet számolni az elhanyagoltabb portákat, ami általában a tulajdonosváltások következménye.

- Sajnos nehezen tudjuk elérni őket, mert néhány éve már a földhivatal nem értesít minket, ha az ingatlanok gazdát cserélnek. Ezért nincs pontos, naprakész nyilvántartásunk. Így fordulhatott elő, hogy mire kiderítettük, kit kell felszólítani a gyommentesítésre, véget ért a szezon, nem volt mit tenni - magyarázta.

Bírságok mértéke belterületen: parlagfűvel fertőzött terület 0–50 m2: 15 ezer forint; 50– 100 m2: 15–50 ezer forint; 100–200 m2: 50–100 ezer forint; 200 m2–1 ha: 100–750 ezer forint; 1 hektárnál nagyobb: 750 ezer–5 millió forint. Külterületen 1 ha alatt: 15–50 ezer forint; 100 ha felett: 3,75–5 millió Ft


Tegyünk együtt a parlagfű ellen! - olvassa el rovatunk cikkeit. Klikk IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!