Hírek

2009.05.06. 08:50

Veszélyben! Útburkolati jeleket festetének az útra, de nem lehet

Sümegcsehi - Nem kellene megvárni, míg tragédia történik, hogy valaki baleset sérültjévé, ne adj isten, áldozatává váljon - fogalmazott idegesen Farkas Zsolt polgármester az általános iskola előtt.

Sámel József

Az intézmény a falu központjában, beláthatatlan S kanyarban található, a buszmegálló és a tornateremként használt kultúrház pedig az utca másik oldalán. A személy- és teherautó-forgalom nagy, a diákok naponta több alkalommal is átkelnek az úton. Jó esetben kísérővel.

- Még felnőttként is veszélyes átmenni a szóban forgó szakaszon, a gyermekek számára pedig egyértelműen baleset- és életveszélyes. Ha csoportosan indulnak, akkor is gond van, hiszen az autók a kanyar és sok esetben a túlzott sebesség miatt egy pillanat alatt feltűnnek - így a polgármester, aki elmondta: csak a szerencsének köszönhető, hogy a minap nem történt tragédia, egy kisodródó méretes jármű ugyanis ledöntötte az iskola sarkán lévő védőkorlátot. A kanyarban ütközött már össze személyautó és busz, szerencsére sérülés nem történt. 


Gyermekek, átkelésre várva. A hely meglehetősen veszélyes, a fotón látható korlátot például nemrég elsodorta egy teherautó
Fotó: Sámel József

- A veszélyes kanyarra, a gyalogosokra táblák hívják fel a közlekedők figyelmét, s az adott szakaszon sebességkorlátozás is érvényben van. De mindez nem elég, szeretnénk mindent megtenni a biztonság növelése érdekében. Keressük a megoldást, de úgy tűnik, hiába. Gyalogátkelőhelyet nem tudunk felfestetni a szakaszon, ráadásul az aszfaltburkolat széle hiányos. A gyermekek biztonsága érdekében évek óta levelezünk a Magyar Közútkezelő Kht.-vel, hogy az autósok miheztartása végett legalább felező- és záróvonalat, az iskola létére figyelmeztető ábrát fessenek fel az úton. Mindez sokat segítene. Ám a kérésünket az aszfaltburkolat rossz minőségére való hivatkozással elutasították.

A problémát 2007 júliusa óta számos fórumnak jelezte a képviselő-testület, egyebek között megkeresték a rendőrséget, s a baleset-megelőzési bizottság zalaszentgróti tanácsadó testületét is. Utóbbi a szemlét követően javasolta: a burkolat rossz minőségétől függetlenül fessék fel a kért jeleket. Lenne persze más megoldás is, például a szakasz felújítása, ami sokkal több pénzbe kerülne.

Büki Zoltán, a Magyar Közút Kht. Zala megyei igazgatóságának osztályvezetője megkeresésünkre a következőt válaszolta: a jelek festését a műszaki előírásban foglaltaknak megfelelően végzik. A szabályzat a forgalom nagysága, a burkolat szélessége, típusa és minősége alapján egyértelműen meghatározza, hogy mely szakaszokon milyen típusú burkolati jeleket létesíthetnek . Az alkalmazott technológiából adódóan burkolati jelet szinte kizárólag hengerelt aszfaltra festenek. A sümegcsehi szakasz úgynevezett makadám burkolattal rendelkezik, melynek tulajdonságai nem alkalmasak arra, hogy a felfestések tartósak maradjanak.

Farkas Zsolt azt mondja, az indoklást nem tudják elfogadni, nem értik, miért kell mereven ragaszkodni a szabályokhoz, ha néhány egyszerű megoldással növelhetnék a gyermekek biztonságát.
- Az általános iskolába több mint százötven, az óvodába ötven gyermek jár. A baj egyetlen pillanat alatt megtörténhet. Nem értem, hogy ha bármilyen eszközünk van rá, hogy csökkentsük a balesetveszélyt, miért nem tehetjük, tesszük meg?! Addig amíg nem késő - fogalmaz a polgármester.

Ha útburkolati jeleket egyelőre nem is sikerült felfestetni, Sümegcsehi önkormányzata nem tétlenkedett: más módon próbálták növelni, erősíteni az általános iskola és az óvoda környékén a biztonságot. A polgárőrség segítségével beszereztek két darab gyermekekre figyelmeztető fluoreszkáló fóliás táblát, melyek felszerelését engedélyezte a közútkezelő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!