Hírek

2009.04.13. 09:10

Táncoló boder colli-k és nemzeti kutyakiállítás

Zalaegerszeg - Miközben a válság miatt egyre több négylábú veszíti el otthonát és kerül utcára vagy menhelyre, addig a kutyatenyésztésre s a nagyszabású nemzeti, nemzetközi kiállításokra alig hat a világban dúló gazdasági krízis.

Varga Lívia

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) nagylengyeli szervezete ismét elnyerte a jogot arra, hogy CAC Nemzeti Kutyakiállítást szervezzen május első vasárnapján.

Nem túl nagy bátorság-e az egyre mélyülő válságban kutyakiállítást szervezni, kérdeztük Orbán Sándor elnöktől.

- A válság sajnos minket is elért - fogalmaz az elnök -, ám ez leginkább a szervezést nehezíti, problémásabb ugyanis szponzort találni.

Korábban egy-egy kiállításon négy-öt tápforgalmazó is képviseltette magát. Ők adták a serlegeket, valamint a helyezetteknek járó jutalmakat, meséli Orbán Sándor. Most a kupák árát az egyesületnek kell kigazdálkodnia, s mindössze két, igaz, piacvezető cég támogatja a rendezvényt. A nyeremények értéke s mennyisége azonban természetesen nem csökkent, ahogy szerencsére jelentkezőkben sincs hiány, bár a nevezők a korábbi gyakorlattól eltérően maximálisan kivárják a nevezési határidő legvégét.

- A kutyások eddig sem azok az emberek voltak, akik tökmagon éltek. Ha valaki 100-180 ezer forintot ki tud fizetni egy kutyáért, annak pár ezer forint nevezési díj nem tétel, s persze az utazás költségeit is ki tudja gazdálkodni. Az ebtenyésztők ráadásul rendkívül összetartó társaság, a kutya az életük - mondja az elnök, aki német juhászokat és angol buldogokat tart, jelenleg nyolcat, bár korábban ötvenhárom kutyája is volt egyszerre.

Gyors összesítés után az is kiderül, a nevezők száma lassan a tavalyi 880-hoz közelít, s a megváltozott logikából következőleg ez a mennyiség még változhat, hiszen a nevezés határideje holnap jár le.

- A hazai kiállítók mellett lengyel, olasz, osztrák és német tenyésztők is képviseltetik magukat. Sokan, az ismertebb nevek közül például a híres divattervező, Náray Tamás is, a 2006-os és a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva jönnek újra. Üde színfoltot jelent majd az eseményen a border colli-k által előadott kutyatánc (dog dancing) is, amelyet már az Európa Kutyakiállításon is láthatott a nagyérdemű.

A fajták megmérettetésén túl egyébként a szervezők nem titkolt célja, hogy kapcsolatot teremtsenek kutyások és nem kutyások közt. Ebben természetesen az önkormányzat is partner, hiszen ingyen bocsátja az egyesület rendelkezésére a helyszínt, a Gébárti Szabadidőközpontot, s a városgazdálkodás is mindenben a szervezet segítségére van.

Amennyiben pedig a gyönyörű kutyák láttán valaki úgy dönt, maga is gazdi szeretne lenni, mindenképpen körültekintően válasszon a leendő kedvencek közül.

- Arra feltétlenül ügyeljünk, hogy ép legyen a kutya idegrendszere. Legjobb, ha a döntés előtt egy ismerős tenyésztő segítségét kérjük, egy szakavatott szem ugyanis olyan problémákat is meglát, amelyeket egy hobbitartó nem biztos - hangzik a megyeszékhelyi elnök jó tanácsa. 

Fotók: ZH archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!