Hírek

2009.04.17. 02:28

Munka és takarékosság

Zalaegerszeg (va) - A csütörtöki közgyűlés 35, nyílt ülésen tárgyalt előterjesztése közül huszonnyolcat egyhangú igennel fogadtak el a képviselők. Sőt, e voksolások során egyetlenegy nem szavazat fordult elő mindössze.

Varga Andor

A politikában manapság igen ritka egyetértéshez persze kellett, hogy a tanácskozás napirendi pontjai között ezúttal ne tűnjön fel igazán éles téma. A fontos ügyekben ugyanakkor a testület tagjai keresték a közös megoldásokat.

Így jutottak túl mindjárt az összejövetel elején az előzőleg leginkább rázósnak gondolt kérdésen, a 2008-as zárszámadás ügyén. A napirendet előterjesztő polgármester, dr. Gyimesi Endre felvezetésként számokat ismertetett: a város 2008-ban 24,7 milliárd forint bevételt és 23,4 milliárd kiadást teljesített (előbbi az előirányzat 91, utóbbi 85 százalékos megvalósulását jelenti), miközben vagyona 4 milliárd forinttal, 111,5 milliárd közelébe nőtt. A városvezető az egész önkormányzat - sőt, talán a város - közös munkája eredményének nevezte az utolsó negyedévben már megérkezett válság ellenére is sikeres 2008-as esztendőt.

A szocialista frakciót vezető Devecserné Óvári Ibolya szerint is eredményes volt Egerszeg tavalyi éve, amihez - mint rámutatott - szükség volt a saját bevételek 112 százalékos teljesülésére is. (Gépjárműadóból például 570 millió forint folyt be, az előirányzat 100,2 százaléka; az iparűzési rubrikában pedig 3,5 milliárd forint szerepel, ami 16 százalékkal több a tervezettnél. Örvendetes tényként említette még a képviselő az idegenforgalmi adóbevétel előző évihez viszonyított 26,9 százalékos emelkedését, bár a 60 adózó által befizetett 13,2 millió forint persze más nagyságrend.) Devecserné negatívumként a felhalmozási célú bevételek csupán 74 százalékos megvalósulását említette, majd azt kérte: a 284 millió forint szabad pénzmaradványt tegyék tartalékba, s esetleg áldozzanak majd belőle munkahelyek megtartására.

A megtakarítás, illetve a gazdaságélénkítés fontosságát mindkét oldalról hangsúlyozták, s végül Gyimesi Endre indítványozta: az önkormányzati intézmények pénzmaradványának szabad felhasználású részéből különítsenek el 50 millió forintot, melyből gazdaságélénkítő programot alkothatnának.

Később újabb ide vágó napirendi pont, a város idei közfoglalkoztatási terve következett. Az önkormányzat benevez az Út a munkához programba, melyből a területen tíz éve tevékenykedő cége, a Kontakt Humán Kht. révén 131 millió forintot szeretne megszerezni. Azt remélik, hogy az alaposan előkészített program keretében 200-300 embernek adhatnak munkát, ami érezhető lesz a várost jelenleg sújtó 2500-2600 fős (6,6 százalékos, a régiós és az országos átlagot is alulmúló ) munkanélküliségében. A kimutatás szerint a városban 547 rendszeres szociális segélyt kapó ember él, akik közül 464 még aktív korú. De - tekintve, hogy talán az idősebbek közül is akarnak néhányan dolgozni - a terv megalkotásánál 500 érintettel számoltak, ők lehetnek részesei a közmunka-, közhasznú munka-, vagy közcélú munka programoknak.

A szocialista frakció vezetője az interpellációk során a színház ügyében fordult Gyutai Csaba alpolgármesterhez. Aggodalmát fejezte ki a megbízott igazgató pozícióba kerülésének szabályszerűsége, az intézménybeli hangulat, s a jövő évad előkészítése miatt is; illetve az ígéretére emlékeztette a városvezetést, mely szerint az intézmény nemzetközi kapcsolatai ügyében indított rendőrségi eljárás lezárta után saját vizsgálatot is indít. Gyutai Csaba úgy reagált, hogy a színház dolgai már rendben vannak, de írásos választ is ígért a képviselőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!