Hírek

2009.04.18. 02:26

A tómentő demonstráció évfordulója

Hévíz (há) - A városházán rendezett ünnepséggel emlékeztek tegnap a Hévízi-tó megmentéséért 20 évvel ezelőtt lezajlott demonstrációra, amivel a gyógytavat veszélyeztető nyirádi bauxitbányászat megszüntetését követelték példás összefogással.

Horányi Árpád

A történelmi jelentőségű megmozdulásnak köszönhető, hogy a tavat már nem fenyegeti környezetkárosító beavatkozás. Vértes Árpád polgármester emlékeztetett arra, hogy a rendkívüli adottságokra épült gyógyturizmus került veszélybe, s ellentétbe az egyre kevésbé nyereséges bányászattal, a nehéziparral. Az akkori helyi politika, a közigazgatás, társadalmi és civil szervezetek határozott összefogása, országgyűlési képviselők segítsége volt szükséges a kedvező kormánydöntéshez. Tanulságként az összefogás jelentőségét emelte ki Vértes Árpád. Ezt a segítséget kérte a további fejlesztések támogatásához felszólalásában dr. Hegedüs Lajos, a Gyógyfürdő Kht. ügyvezető igazgatója is.

A jubileum jegyében dokumentumkötet jelent meg a Tüntetés a Tóért címmel, amit a rendezvényen a szerző-szerkesztő Cséby Géza és dr. Szarka Lajos dedikált. Az ünnepségen a tüntetés szervezésében végzett munkáért több mint 40 személyt - többeket posztumusz - részesített oklevél és emlékplakett elismerésben a polgármester. Az ünnepségen levetítették a tóvédelmi demonstrációról készült dokumentumfilmet.

Ezek is érdekelhetik