Hírek

2009.03.19. 03:28

Legyőzése nem csak orvosi feladat

A tájékozott beteg jobban gyógyul... - szögezte le előadása kezdetén dr. Máhr Károly adjunktus, klinikai onkológus. S bár a tudomány még adós a mellrák kialakulásának pontos okával, ettől még mi magunk rengeteget tehetünk ellene.

Magyar Hajnalka

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a korai stádiumban felfedezett mellrák gyógyítható - hangsúlyozta a Zala Megyei Kórház szakembere. A daganatos hajlam öröklődéséért a genetikai tényezők, gének 5-10 százalékban felelősek, a tumorok többsége véletlenszerűen alakul ki. Legyőzésük azonban nem csak orvosi feladat. Annál is inkább tehetünk a megelőzésért, a kockázat csökkentéséért, illetve a gyógyulásért mi magunk is, mivel egészségi állapotunkat döntően életmódunk, egészségtudatunk határozza meg.

- A rendszeres önvizsgálat mellett a 45-65 éves nőknek kétévente ajánlott részt venniük mammográfiás szűrővizsgálaton, melynek célja a panaszt és tünetet nem okozó kis méretű korai emlőrák felismerése, diagnosztizálása, majd ellátása. Ekkor a teljes gyógyulás valószínűsége még 90 százalék körüli. A szűrés hatékonyságának egyik legfontosabb mértéke a halálozásszám évek múlva tapasztalt csökkenése. Magyarországon a mammográfiás szűrővizsgálaton a behívottak 30-50 százaléka jelenik meg, Zalaegerszegen ez 40-50 százalék. Bár ez nem rosszabb az országos átlagnál, még mindig messze van a kívánatos 70-80 százaléktól.

Ha emellett életmódunkban is minimalizáljuk a kockázatot növelő tényezőket, mint amilyen az alkohol, a vörös húsok és zsírok túlzott fogyasztása, a dohányzás, a napozás, az elhízás, s nagyobb teret biztosítunk a kedvező folyamatoknak, mint a zöldségben, gyümölcsben gazdag táplálkozás és a rendszeres mozgás, az egészségünk javára billen a mérleg. A fogamzásgátlók kis mértékben ugyancsak emelik a tétet, a bő gyermekáldásnak és a kitartó szoptatásnak azonban óvó hatása van.

Meglepő adat, de tény, az összes daganatos halálozás egyharmadáért a táplálkozásunk felelős. Kísérleti állatokon bebizonyították, hogy ha az összes bevitt kalória 35-40 százalékát zsírban kapták az ajánlott 20-30 százalék helyett, jelentősen megnőtt a mellrák kialakulásának kockázata. Azt is kimutatták, hogy az elhízott hölgyek körében jóval nagyobb és előrehaladottabb stádiumú daganatokat regisztrálnak a vizsgálatok.

A gyógyításnak ma már sokféle útja van, a tudomány a különböző daganattípusokra eltérő harcmodorral, egyéni terápiákkal válaszol, ezekbe is beavatta a hallgatóságot dr. Máhr Károly. A széles körben ismert és alkalmazott eljárások, mint a kemoterápia és a hormon-, illetve sugárkezelés mellett egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett biológiai válaszmódosítók. Ezek a gyógyszerek molekuláris szinten fejtik ki hatásukat, speciális fehérjéik a daganatos sejtekhez kapcsolódva megállítják azok növekedését. Más készítmények a daganatos sejteket tápláló erek kialakulását gátolják, e módon eredményezik a burjánzó sejtek pusztulását. A legeredményesebb terápia kiválasztásához sok szempontot figyelembe kell venni, mint a tumor szövettani típusa, a mérete, a hónalji nyirokcsomóáttétek száma, a tumor osztódási hajlama, továbbá receptorstátusza egyaránt, aminek meghatározásában a patológus orvosoknak van rendkívül fontos szerepe.

A diagnosztika és a sebészeti eljárások fejlődésének köszönhetően radikális, a teljes mellett csonkoló műtétet ma már ritkábban hajtanak végre. Legtöbbször kisebb kimetszéssel is biztonsággal eltávolítható a daganat, s egy idő múltán a mell formáját helyreállító, rekonstrukciós műtétre is lehetőség nyílik. A hiányzó szövetet implantátummal helyettesítik, de mód van arra is, hogy úgynevezett lebeny átforgatással, a páciens hátáról pótolják azt.

A rák elleni küzdelem világméretű feladat, hiszen a kór manapság évente 7 millió áldozatot követel, s a tendencia is ijesztő, hiszen 2002-ben még egymillióval kevesebb volt ez a szám. Hazánkban is ez a második leggyakoribb halálok, a 60-80 ezer új eset mellett évente 34 ezer ember számára jelenti az élet végét. Európában sajnos vezető helyet foglalunk el több daganattípus előfordulásában - figyelmeztetett dr. Máhr Károly. Olvassa el kapcsolódó anyagainkat is! 

Az utcán szembejön egy vonzó nő. Járása kecses, külleme ápolt, mosolya derűs. Vajon eszünkbe jut-e róla, hogy esetleg nemrégiben küzdötte le a mellrákot? -
Részletek itt!

Egy friss ÁNTSZ elemzés kimutatta, az egerszegi kistérségben a 65 évesnél fiatalabbak körében már a daganat az elsődleges halálok. -
Klikk ide a részletekért!

Csodadiéta nem létezik, a rákbetegség pusztán étrendi változtatásokkal nem gyógyítható - szólt a józan tanács Szabó Gyuláné dietetikustól. Ennek ellenére rengeteg múlik az étkezésen. - Részletek itt!


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!