Hírek

2009.03.17. 03:29

Időarányosan jól állnak

<b>Lenti</b> - A ciklusprogram négy évre szól, ezért természetes, hogy az abban foglaltak száz százalékig még nem valósultak meg, de az időarányos teljesülést tekintve nincs okunk szégyenre - mondja <em>Nógrádi László.</em>

Gyuricza Ferenc

A Lentiben elsöprő arányú győzelmet aratott Fidesz-KDNP koalíció nem aprózta el az ígéreteket, a választási programjában kiemelt helyen szerepelt a gyógyszálló építése, az egymilliárd forint értékű fürdőfejlesztés megvalósítása, valamint a vár konferencia- és szabadidőközpontként való hasznosítása.

- A magunk részéről mindent megtettünk az említett tervek megvalósulása érdekében - mondta Nógrádi László. - A gyógyszálló építésére befektetőt kerestünk, aki már a területet is megvásárolta, majd a beruházás megvalósításának támogatására pályázatot nyújtott be a magyar államhoz. Ennek elbírálására több mint egy évet kellett várnia, közben viszont beütött a pénzügyi-gazdasági válság, így a banki konstrukció felborult. Ha sikerül speciális hitelkonstrukcióról megállapodnia, azonnal kezdődik az építkezés. A gyógyfürdőnél 20 millió forintos tőkeemeléssel lehetővé tettük, hogy elkészüljenek a fejlesztési tervek, itt is befektetőre várunk. A vár esetében a tulajdonos sajnálatos halála hátráltatja a beruházást, az örökösök nem tudnak megegyezni egymással, ezért áll az ügy. Az említett beruházások kapcsán ígért 150 munkahely létesítését más módon, de teljesítettük. A Creaton második ütemével 60 új álláshely jött létre, s az Eybl is bővítette alkalmazotti létszámát. Azóta kedvezőtlen fordulat következett be, több céget felszámolás veszélye fenyegetett, de a szakmai kultúra megőrzése érdekében kértük a továbbüzemeltetést, erre ígéretet is kaptunk. Intézményeink működtetése stabil.

- A helyi vállalkozók viszont panaszkodnak, hogy nem kapnak munkát a várostól.

- A közbeszerzési eljárások a pozitív diszkrimináció lehetőségét eleve kizárják. Ahol lehet, segítünk. A lenti piacozók helybérleti díjait átlag 30-40 százalékkal csökkentettük. A várospolitikai kérdésekben is számítunk a vállalkozókra, a közelmúltban hoztam létre egy tanácsadó testületet a gazdasági élet helyi szereplőiből.

- Szó volt arról is, hogy az önkormányzat szorgalmazza az elkerülő út megépítését...

- Jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, mégis stratégiát váltottunk. Személyes tárgyalásokat kezdeményeztem Szabó Pál akkori közlekedési miniszterrel és Csepi Lajos államtitkárral, így sikerült elérni, hogy a tranzitforgalmat kitiltsák a városból.

- Nézzük a konkrétabb ígéreteket. Miért késik a hatemeletes lakóépület felújítása?

- Mert a kormány által ígért panelprogram keretében szerettük volna megvalósítani, az önerőt biztosítottuk is erre. Az épületre így is több millió forintot költöttünk, előtetőt alakítottunk ki, megjavíttattuk az elektromos kapuzárat, a liftet, a lépcsőházi villamos hálózatot. Rendbe tetettük a kerékpártárolót, felszámoltuk az illetéktelen lakáshasználatot, jelenleg pedig a festés-meszelés van előkészület alatt.

- A programban a művelődési központ felújítása, 50 új lakótelek kialakítása a Lenti-hegy lábánál, két játszótér építése is, sétálóutca kialakítása, utak és járdák felújítása, a sport és utánpótlás-nevelés kiemelt támogatása is szerepelt.

- A művelődési központ felújítása a városközponti rehabilitációs program keretében ez évben megkezdődik, s a sétálóutca is meglesz. A lakótelkek iránti igényeket más módon is ki lehet elégíteni, húsz lakótelek került kialakításra a Hársfa és Akácfa út környékén, s van értékesítésre váró ingatlan a Boglárka utcában is. Ha ezek elfogynak, akkor kell újabb telkeket kialakítani, amiről folyamatosan tárgyalunk befektetőkkel. Játszótér kialakítására a Kossuth út 1. szám alatti lakóépület mögött ez évben kerül sor, s szeretnénk a Szövetkezeti úti játszóteret is felújítani. Az utak és járdák felújítása folyamatos, a ciklus első felében a Deák és Sugár út, valamint a Kossuth úti járda egy szakasza készült el, idén a Liget-köz aszfaltozására kerül sor.

- Mi valósult meg a szociális jellegű támogatási ígéretekből?

- Még 2006-ban egyszeri 15 ezer forintos fűtési támogatást adtunk a kisnyugdíjasoknak. Minden 1-6. osztályos lenti diák ingyen kapja tankönyveit. A szemétszállítási díjakat a 65 év felettieknél felére csökkentettük, a 70 év felettieknek pedig ingyenes ez a szolgáltatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!