Hírek

2009.03.09. 03:29

Friskálás és répás fózli (képgalériával)

<b>Szepetnek</b> (pa) - Népdalok, néptáncok és régi népszokások elevenedtek fel szombaton a helyi művelődési központ színpadán. A megye nyugdíjasainak kulturális találkozóját 5. alkalommal rendezték meg.

Sámel József

Ritka az olyan megyei rendezvény, melyet önerőből képes finanszírozni egy kistelepülés. A szepetneki időseket tömörítő Nefelejcs Egyesület azonban nem ismer lehetetlent, a kis csoport elszántságát, s aktivitását jelzi, hogy már 5. alkalommal látták vendégül a megye nyugdíjasklubjait.

- A rendezvény lebonyolítására ezúttal nem adtunk be pályázatot, mivel az ilyen támogatások legnagyobb hátránya az utófinanszírozás, a költségeket tehát így is, úgy is elő kellett teremteni - így Grabant Jánosné, az egyesület elnöke. - Szerencsére remek kapcsolatunk van a települési és a két kisebbségi - német és horvát - önkormányzattal, sőt, helyi vállalkozók és szponzorok is támogatták a programot.

Mint kiderült: az idei, ötödik kulturális találkozóra főként a dél-zalai térségből érkeztek nyugdíjas csoportok, többen közülük - Galambok, Zalakomár, Eszteregnye, Újudvar - első alkalommal vettek részt a rendezvényen.

- Az idei találkozón egyébként nem csak az idősebb generáció képviseltette magát, a fellépők között gyermekcsoportok is helyet kaptak - folytatta az egyesület elnöke, aki szerint az ilyen és ehhez hasonló találkozók másik nagy előnye, hogy barátságok köttetnek.

Huszonhárom műsorszámot láthatott és hallhatott a közönség, fellépett többek között a helyi Királyi Kórus, a kanizsai Honvéd Kaszinó Énekkara, a zalaszentbalázsi citera és baráti kör, az újudvari dalkör, a semjénházi és az eszteregnyei asszonykórus, illetve a Nagykanizsai Izzó Nyugdíjas Klub tagjai és a tótszerdahelyi énekkar is dalra fakadt.

A Nefelejcs Egyesület most a friskálást, vagy más néven korbácsolást mutatta be. E régi népszokás amúgy Aprószentek napjára, december 28-ára esett. Ilyenkor a falu legényei elmentek a lányos házakhoz, hogy megkorbácsolják a fehérnépet. Közben mondókákat mondtak - Szófogadó, jó légy, ha lenek küldenek, fönek menj, ha fönek küldenek, lenek menj, ha vízért küldenek, borért menj, ha borért küldenek, vízért menj, egészséges légy, friss légy ... - hogy elűzzék a különféle betegségeket. A helyi egyesület tagjai ezenkívül egy régi népi eledelt, a répás fózli elkészítését is közkinccsé tették.

Az eseményen készített képgalériánkat megtekintheti ITT! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!