Hírek

2009.03.10. 03:27

Elővigyázatosságból

<b>Nagykanizsa</b> - A tűzoltók emelték le tegnap a szabadhegyi városrész egykori pásztorházának harangját. Az akciót dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselő kezdeményezte. Ahogy fogalmazott: elővigyázatosságból.

zaol.hu

A városatya elmondta: a pásztorház a valamikori hegypásztor (merthogy Szabadhegy lakossága akkoriban jelentős részben szőlőtermesztésből élt) szolgálati lakásaként működött. A hegypásztor feladatai közé tartozott a szőlőhegyi rend, fegyelem fenntartása, a kártevők elleni védekezés összehangolása, s egyfajta mezőőri tevékenység, azaz lényegében a közösség, a hegyközség érdekében munkálkodott, fizetését a gazdáktól kapta. Hajdani háza pedig immár harang nélkül áll a Szabadhegyi és a Pásztor utca kereszteződésében.A 87 éves harangot a kanizsai tűzoltók szabadították ki „fogságából”, s vitték a múzeumba
Fotó: Szakony Attila

- A város az említett ingatlant már korábban kisajátította, most egy bérlő lakik benne - mondta elöljáróban dr. Károlyi Attila. - A ház ormára helyezett haranggal egyrészt az idő múlását jelezték, másrészt pedig vészhelyzetekben kondították meg, ha jéggel terhes felhők közeledtek, vagy esetleg tűz ütött ki a pincék között. A harang eltávolítását elővigyázatosságból kezdeményeztem, mert úgy vélem, jelentős történeti értéket képvisel.

Dr. Károlyi Attila azt is jelezte: a városrész lakói tervezik, hogy a területen építenek egy új, magas haranglábat, s ebben helyezik majd el a harangot. Amit addig is ideiglenes lakhelyére, a Thúry György Múzeumba szállítottak a Via Kanizsa Kht. munkatársai, miután a tűzoltók körülbelül félórás munkával leemelték a ház ormáról. Szemmagasságban aztán már a földhöz ragadt tollforgató számára is olvashatóvá váltak a rajta szereplő információk: a bronzból készült, hozzávetőleg nyolcvan-kilencven kilogrammos harangot a Szabadhegyi Hegyközség megbízásából Sopronban öntötték 1922-ben, Seltenhofer és Fiai Öntödéjében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!