Hírek

2009.03.12. 07:59

A Gergely nap titka

<b>Zalaegerszeg</b> - Március tizenkettedike Gergely napja, ami a középkorban tavaszkezdő, melegváró nap volt, emellett ezen a napon tartották később a Gergely-járást is az iskolások és tanítóik.

Horváth Viktória

A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 820-ban elődjének, az iskolák védnökének és a gregorián éneklés megalapítójának, Nagy Szent Gergely pápának a tiszteletére. A naphoz szerte Európában felvonulások, diákünnepségek kapcsolódtak régen és ma is. Eötvös József általános és kötelező népoktatásról szóló törvénye előtt, ami 1868-ban jelent meg, nem kellett iskolába járni, így a tanulókat a tanítók toborozták. Ehhez fűződik a Gergely-napi népszokásunk, ami diáktoborzás, valamint adománygyűjtés az iskolák számára. A nebulók házról házra járva hívogat-ták társaikat az iskolapad-ba, miközben a lakosság mindenféle jó étkekkel halmozta el őket. A tanévkezdés a Gergely-nap körüli időszakra esett.A kanizsai kisdiákoknak sem kell kalapozniuk a iskolájuknak
Fotó: Szakony Attila

A Gergely-járók a katonai toborzás mintájára rangot viseltek, így az egyik fiú a pápát személyesítette meg. Mögötte haladtak a püspökök és a katonák. Jellegzetes ruhadarabjuk a papírból készült csúcsos süveg szalaggal. Kosarat, nyársat is vittek az adományoknak és énekelték: Hogyha nem adhattok az útra deákot házatokból, papirosra valót adjatok, adományt javatokból, hogy Isten áldása és szent áldomása házatokon maradjon mindvégig.

Ma már kevés helyen őrzik ezt a népszokást, a fiatalok nem tudják, hogy a diákok életének régen szükségszerű velejárója volt, hogy a tanulásért is meg kellett dolgozni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!