Hírek

2008.10.14. 02:28

Tiszta és illatos

<b>Gelse</b> - A helybeliek szerint nem csak pénzkérdés, hogy tiszta, rendezett, virágos legyen egy település. A közösség összefogása, illetve a környezettudatos nevelés éppúgy fontos tényező.

Sámel József

Gelse - A helybeliek szerint nem csak pénzkérdés, hogy tiszta, rendezett, virágos legyen egy település. A közösség összefogása, illetve a környezettudatos nevelés éppúgy fontos tényező.

Ezek után tán nem véletlen, hogy az idén a falvak kategóriájában Gelse lett az első a Virágos Magyarországért versenyen. Tegyük gyorsan hozzá, nem érdemtelenül! Aki ugyanis a dél-zalai településen megfordul, saját szemével is láthatja, hogy milyen sokat tettek a cím elnyeréséért. A rendezett külső ráadásul nem csak a közösségi épületeknél, parkoknál figyelhető meg, az utcabeli portákra bekukkantva is rendezett kerteket, virágos ablakokat láthat az utazó. A helyiek szerint ez a tudatos nevelés eredménye, ami már az óvodában elkezdődik.

- Nagy hangsúlyt fordítanak a fiatalok környezettudatos nevelésére, a gyerekek rendszeresen gondozzák a parkokat, s ha kell, gyűjtik a szemetet - árulta el Jánosiné Nyul Katalin. - Ennek hatását leginkább a kisfiamon tudom lemérni, ő például semmi pénzért sem dobná el az utcán a szemetet.

A község virágosítása, folyamatos szebbé tétele egyébként már évek óta kiemelt cél Gelsén. A program irányítója, Kálóczi Irma szerint az öt évvel ezelőtt kapott különdíj adta a legnagyobb lökést, azóta nem is lehet kérdés, hogy a község induljon-e a Virágos Magyarországért versenyen.

- Idén 200 ezer forintot költöttünk egynyári virágokra, s másik 50 ezer forintot árvácskák ültetésére - árulta el Kálóczi Irma. - A legnagyobb fejlesztés azonban a fürdőhöz kapcsolódóan valósult meg, a létesítmény közelében - pályázati forrásból - mintegy 7 millió forintot költhettünk fasor és élősövény telepítésére, virágosításra és az öntözőrendszer kiépítésére. A lakosság ezenkívül saját nevelésű palántákat is ültetett a parkokba, közterületekre - az itt élők nagyra értékelik és megbecsülik a szép környezetet.Ügyelnek a fiatalokkörnyezettudatos nevelésére is 
Fotó: Szakony Attila

Rácz József polgármester szerint a díj a megyének is dicsőséget jelent. - Téved, aki azt hiszi, hogy csak az számított, mennyi virágot ültettünk - jegyezte meg a polgármester. - A zsűri pontozta a zöldterület nagyságát, az épített környezet - temető, templom - rendezettségét, s bizony jó pár portára is benéztek az ítészek.

Jövőre hasonló összeget fordítanak a falu virágosítására, hiszen a mostani győzelemmel jogot formáltak az európai döntőben való részvételre, amelynek eredményhirdetése 2009 szeptemberében lesz.

A gelseieknek írásos bizonyítéka is van arról, hogy már évtizedekkel ezelőtt is virágos település hírében álltak. A Zalai Közlöny 1928. június 28-i számában így ír a községről:

A faluban járva az első és legkellemesebb meglepetés a dús rózsaillat, ami körüllengi az embert végig az utcákon, akármerre veszi útját. Minden gelsei ház előtt, sőt, az udvaron is tömegesen vannak ültetve rózsafák, melyek megragadó színekben pompázva gusztust adnak, hogy az idegen átnyúljon a kerítésen és szakítson belőle. A 80 évvel ezelőtti cikket még ma is őrzik a falubeliek.
 A gelseieknek írásos bizonyítéka is van arról, hogy már évtizedekkel ezelőtt is virágos település hírében álltak. A Zalai Közlöny 1928. június 28-i számában így ír a községről:   A faluban járva az első és legkellemesebb meglepetés a dús rózsaillat, ami körüllengi az embert végig az utcákon, akármerre veszi útját. Minden gelsei ház előtt, sőt, az udvaron is tömegesen vannak ültetve rózsafák, melyek megragadó színekben pompázva gusztust adnak, hogy az idegen átnyúljon a kerítésen és szakítson belőle.  A 80 évvel ezelőtti cikket még ma is őrzik a falubeliek.A mostani győzelemmel jogot formáltak az európai döntőben való részvételre

Ezek is érdekelhetik