Hírek

2008.10.13. 02:27

Napokig nem keresték

<b>Zalatárnok</b> (ag) - Több százezer forintja tűnt el annak az asszonynak, akit munkahelyén, a zalatárnoki boltban loptak meg még szeptember végén. Hiába tett rövid időn belül bejelentést, csak három nappal később keresték fel a rendőrök.

MTI

- Minden megtakarított pénzem odalett egy pillanat alatt - panaszolta az asszony, aki tavaly december eleje óta működteti a falubeli üzletet. - Kedden délután fél öt tájt járt, amikor a boltban az egyik vendég megkért, váltsak fel neki pénzt. Rajta kívül még ketten voltak a boltban - idézte fel a szeptember utolsó napján történteket. - Öt óra után zártam a pénztárat, akkor vettem észre, hogy eltűnt a tárcám, s vele 350-400 ezer forintom - folytatta az asszony.

Hívta a rendőrségi ügyeletet Zalaegerszegen, hogy bejelentse a történteket. Tény, első pillanatokban nem tudta pontosan meghatározni, mikor tűnt el a holmija. Zavarodottságában először annyit mondott, fél kettőkor még biztos megvolt a tárca. Ezek után az ügyeletes javasolta, tegyen feljelentést, idézte fel az asszony. Erre másnap a gellénházi őrsön került sor. Itt már pontosabban tudta felidézni, hogy váltáskor a pénzt a tárcájába tette bele, tehát fél ötkor az még megvolt. Nem sokkal később, de már a bejelentés után elő is került, az utcáról hozták vissza, de már üresen. Ez után viszont péntekig semmi jelét nem tapasztalta, hogy a rendőrség érdeklődését felkeltette volna a lopás. Aznap délelőtt fordult szerkesztőségünkhöz panaszával, s mi ezt továbbítottuk.

- Aznap, tehát pénteken este nyolc óra tájt kerestek először a rendőrök, meghallgattak, majd a faluban felkeresték azokat is, akik a boltban voltak az eset idején - folytatatta panaszosunk. - Fél óra múlva tértek vissza, de azóta semmi nem történt - számolt be róla majdnem egy héttel később. - Hacsak az nem, hogy eljutott a hír hozzám az egyik családtól, hogy becsületsértésért feljelentenek, mert a rendőrök jártak náluk a lopás ügyében - tette hozzá.

Az asszony úgy érzi, azonnali intézkedés sikerre vezethetett volna, vagy legalábbis talán nem az összes pénze veszik oda. Szóba került még, hogy talán nyomkereső kutya is segíthetett volna.

A történtekről a városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán kaptunk tájékoztatást. Itt elmondták, az adatgyűjtés a feljelentés után megkezdődött a faluban, de erről a panaszost nem értesítették, őt csak pénteken keresték meg a rendőrök.

- Az ügyeletes egyértelműen közölte a bejelentővel, hogy keresőkutyát ilyen körülmények között nem lehet elindítani. A tárcát többen megfogták, a boltban sokan megfordultak, a környéket összetaposták, ilyenkor nem marad használható nyom - közölte az osztályvezető. - A bejelentő szavaiból ráadásul nem az derült ki, hogy a lopás röviddel korábban történt a telefonálás előtt, mert először öt-hat órával előbbre, délelőttre tette a lopást. Ezért az elsődleges nyomrögzítés, illetve forrónyomon üldözés nem jöhetett szóba. Erről tájékoztatta a bejelentőt az ügyeletes, és elmondta azt is, hol tehet feljelentést. Ezt akkor tudomásul vette. Tény, megjelölt két személyt is, akiket azonban név szerint nem azonosított, csak úgy, hogy látta már őket a boltban. Pontosabban, jártak nála délelőtt, s akkor még apróra kiszámolták a fizetnivalót, de délután ezzel már nem volt gondjuk. Ennél többet se a telefonban, se a feljelentésben nem határozott meg, ez viszont nem elegendő - hangzott a magyarázat.

Az ügyeletes eljárását a rendelkezésére bocsátott információk figyelembe vételével az osztályvezető szakszerűnek ítélte meg.

Ezek is érdekelhetik