Hírek

2008.10.03. 02:29

Egy hónap a látás jegyében

Zalaegerszeg - Noha szemünk világa kellene, hogy egyik legfőbb értékünk legyen, mégsem figyelünk oda rá kellőképpen. A látás hónapja kampány a rendszeres szemvizsgálat fontosságára igyekszik ráirányítani figyelmünket.

Varga Lívia

Október elsejétől várhatóan a hónap végéig az ország több száz optikai szaküzletében - köztük tucatnyi zalaiban - várják ingyenes látásvizsgálattal az embereket.

- Döbbenetes, hogy mennyi ember éli le félhomályban az életét, pontosabban úgy, hogy nincs tisztában azzal: mit jelent élesen látni - kezdi a beszélgetést az akcióban részt vevő megyeszékhelyi Irisz Látszerészet látszerész-mestere, Kovács György. - Az akció jelentőségét tehát a figyelemfelkeltésben, s abban látom, hogy van egy hónap, amikor egyik legfontosabb érzékszervünk, a szemünk kerül az érdeklődés fókuszába. A kampány végső célja pedig az kellene legyen, hogy rábírja az embereket: évente egyszer mindenki áldozzon tíz percet szeme egészségére. Októberben ráadásul - immár három éve - a kijelölt pontokon ezt bárki ingyen megteheti.

Ettől azonban meglehetősen távol állunk, hisz, bár évről évre nő az akció hírére betérők száma, még mindig sokan vannak, főként az idősebb korosztály tagjai közül, akik soha nem voltak vizsgálaton.

- Tapasztalataink szerint az akció elsősorban azokat mozgatja meg, akik érzik, hogy probléma van a szemükkel. Sokan azonban még mindig azt hiszik, hogy a boltokban kapható olcsó, előre gyártott szemüveggel minden problémát orvosolni lehet, ez azonban nem így van - folytatja Kovács György. - A két szem közötti távolság ugyanis egyénenként változik, s nagyon ritka az az ember, akinek egyforma a két szeme, ezáltal pedig ezekkel az egy kaptafára gyártott szemüvegekkel nem fog tisztán látni.

Sokan felkapják a fejüket az ingyenes vizsgálatokra, el is látogatnak az optikába, ám attól, hogy a szűrés a korrekció szükségességét állapítja meg, még nem fogja mindenki azonnal a szemüvegesek táborát gyarapítani, osztja meg velünk tapasztalatait a Belvárosi Optika üzletvezetője, Farkas Tamás, majd hozzáteszi: mégis fontos, hogy elültessék a bogarat a fülekben, mert ha valaki tisztában van azzal, hogy rossz a szeme, a saját érdekében előbb-utóbb rászánja magát a szemüvegvásárlásra is.

- Kedden délelőtt tettük ki az ingyenes szűrésre invitáló plakátokat, s délután már szép számban érkeztek az érdeklődők - mondja Farkas Tamás. - Sokan családostól jönnek, vagy másnap hozzák a gyereket, esetleg a nagymamát. A kampány igazi jelentőségét tehát pontosan abban látom, hogy olyan rétegeket is képes megszólítani, gondolok itt elsősorban az idősebb korosztályra, amely egyébként lehet, hogy soha nem jutna el szemészeti szűrővizsgálatra.- Minden akció, ami a látásromlásra és látásvesztésre hívja fel a figyelmet, üdvözlendő - szögezi le elöljáróban Dr. Szalczer Lajos, a Zala Megyei Kórház szemészetének osztályvezető főorvosa. - Azt ugyanis, hogy a cukorbetegek és zöldhályogban szenvedők számára mennyire fontos a szűréseken való rendszeres részvétel, nem lehet elégszer hangsúlyozni. Egy ilyen kampányban kiváló alkalom kínálkozik arra is, hogy a szemészek felhívják a szülők figyelmét arra, hogy otthon, játékos formában vizsgálják meg, gyermekük vajon használja-e mindkét szemét. Jó módszer erre, ha a lurkó egyik szemét letakarva apró cérnaszálakat szedetünk össze vele, a gyermek ugyanis azonnal jelezni fogja, ha valamelyik szemével rosszul lát.

Amennyiben féléves korban még időnként kancsalít a gyermek, az teljesen természetes, ám egyéves kor után már kóros, a pupillán feltűnő fehér színnel egyetemben, így a felfedezést mindenképpen szakorvosi vizsgálat kell, hogy kövesse, tanácsolja dr. Szalczer Lajos.

- Minél korábban fedezik fel, a gyermekkori tompalátás annál könnyebben gyógyítható - folytatja a főorvos. - A problémát ugyanis a legtöbb esetben az egyik szem fénytörési hibája okozza, ami minél nagyobb, annál jobban megdolgoztatja a szemet. Az pedig, mivel többet dolgozik, kifárad, s homályosabb lesz a kép. Ez zavarja az agyat, így kikapcsolja azt az oldali szemet, ami emiatt kancsal helyzetbe kerül, ez pedig akadályozza látásélességének fejlődését. A probléma azonban szemüveggel s a jó szem letakarásával orvosolható, kis korban akár fél év alatt, ám mivel a látásélesség fejlődése hat éves korban befejeződik, utána már nagyon nehéz a korrekció. A szakorvosi vizsgálat mellett tehát az otthon elvégezhető szűrések is elengedhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik