Hírek

2008.10.29. 03:23

Eddig is szabályozták, ezután be is tartatják?

<b>Nagykanizsa</b> (hba) - A város zöldfelületeinek hasznosítását szabályozó rendeletet készít elő az önkormányzat. Ha a képviselő-testület elfogadja az előterjesztést, januártól már nem ültethetünk a házunk előtti közterületre bármit. Elvileg.

zaol.hu

Lancsák Lajos városi főkertész érdeklődésünkre elmondta: az országos rendeletek megszűnése miatt szükségessé vált egy új, kifejezetten a helyi sajátosságokhoz igazodó, komplex szabályozás megalkotása. A tervezett rendelet pontosan meghatározza a közterületekre (beleértve a lakóingatlanok előtti zöldfelületeket is) ültethető, a városképbe illeszkedő és a környezeti adottságokhoz legjobban igazodó növényfajok körét. Ez azt jelenti, hogy a jövő évtől immár ennek figyelembevételével történhet bárminemű növénytelepítés a közterületeken. Kérdésünkre a főkertész elmondta, az elmúlt évtizedekben sem volt szabályozatlan e kérdéskör, több rendelet is tartalmazott olyan passzusokat, amelyek kitértek a közterületi zöldfelületek védelmére. Igaz, ezeket javarészt senki nem vette figyelembe, így kerülhettek a házak portái elé égig érő fák, amelyek sok esetben az áramellátás biztonságát is veszélyeztetik - lévén, hogy ágaik elérik a villamos vezetéket.

Fontos tudni, nemcsak a telepítést, hanem a fakivágásokat is be kell jelenteni. Az illetékesek pedig az eddiginél nagyobb szigorral ügyelnek majd a rendelet betartatására. Persze régi fákat már nem vágatnak ki, ám a friss, egy éven belüli telepítéseket - amennyiben ellenkeznek a szabályozással - felszámoltatják a város utcáit járó közterület-felügyelők, miközben szabálysértési eljárást is indítanak a tiltott fák ültetőivel szemben.

Ezek is érdekelhetik