Hírek

2008.10.14. 02:24

A szovjet lágervilágról

<b>Zalaegerszeg</b> (haa) - Múltidéző, de aktuális tanulságokkal teli előadást hallgathattak meg a megyei büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottai a Zalai Népfőiskolai Egyesület tegnapi rendezvényén.

Horváth A. Attila

A művelődés hete, tanulás ünnepe című országos programsorozathoz csatlakozva, pályázati támogatással szervezte meg a népfőiskolai egyesület a tegnapi találkozót, amelyet a hónap végéig több rendezvény követ majd. A börtön könyvtártermében elsőként Rózsás János író szólt a trianoni diktátum következményeiről, a magyarországi leventeképzésről, majd a szovjet lágerrendszerben szerzett saját élményeiről, 9 évnyi raboskodásának tapasztalatairól. Mint mondta, 18 évesen, 1944 decemberében került szovjet fogságba, s előbb 10 évnyi Gulag-rabságra, majd örökös száműzetésre ítélték. 1953-ban, Sztálin halálát követően végül amnesztiával hazatérhetett, de csak egy évtizeddel később rehabilitálták.

- A Gulag, azaz a lágerek főhatósága irányítása alatt körülbelül 40 ezer tábor működött a Szovjetunióban, 10-12 milliós rabállománnyal. Napi 12 órás kényszermunka, zord éghajlati viszonyok közepette, rossz ellátás mellett: ebben volt részünk. Gyakorlatilag rabszolgamunkáról volt szó, a magas halandósági arányok miatt pedig sorra készültek a mondvacsinált ítéletek az utánpótlás biztosítása érdekében. Magyarország a szovjet lágerek egyik legjelentősebb felvevőterületének számított, ám csupán 4 ezren tértek haza a táborokból - fogalmazott a Gulag lexikon és több más, a témában írott kötet szerzője.

Előadását követően Balogh Tamás, a Hevesi-színház művésze olvasott fel Rózsás János írásaiból, majd két fogvatartott szavalt el egy-egy verset. Az író Szolzsenyicinnel ápolt barátságáról is szólt, végül Rosta Sándor, a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület tiszteletbeli elnöke emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.


Rosta Sándor mesél Fotó: Melles Ferenc

Fehér Lászlónétól,
a Zalai Népfőiskolai Egyesület titkárától megtudtuk: legközelebb Szűkebb hazám, a Göcsej címmel Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója tart ismeretterjesztő előadást a fogvatartottaknak, s ez alkalomból a Botfai Citerazenekar is fellép majd az intézetben.

Ezek is érdekelhetik