Hírek

2008.06.17. 02:27

Zalai Tájakon 2009

<b>Zalaegerszeg -</b> Összesen 52-en - pontosan annyian mint egy évvel ezelőtt - küldték el képeiket a Zalai Tájakon 2009 fotópályázatra.

Zalai Hírlap

Zalaegerszeg - Összesen 52-en - pontosan annyian mint egy évvel ezelőtt - küldték el képeiket a Zalai Tájakon 2009 fotópályázatra. A bírálók 425 képből választhattak, a nyertesek közé három új pályázó is bekerült.

A pályázat célja - ez ma már közismert, hiszen több mint egy évtizede ismétlődik a kiírás - megtalálni azokat a képeket, amelyek az év végén kiadásra kerülő Zalai Tájakon 2009 naptár egyes hónapjait reprezentálják. Ami örvendetes, ismét sokan küldték el képeiket, jó néhányan olyanok is, akik eddig még nem próbálkoztak. A pályázat beküldési határidejéhez közeledve pedig sorra érkeztek az ismert zalai tájfotósok kollekciói, olyan sorozatokból válogathattunk, amelyek önmagukban elegendőek lettek volna a naptár kiadásához. Az örömünk azonban nem volt felhőtlen, mert, a kiírás ellenére, sokan nem rögzítették, hogy a felvétel melyik hónapban, illetve milyen évszakban, és legfőképpen, hogy a megye mely részén készült. Számos borítékban mindössze annyi információ volt, hogy ki küldte be a képeket. A kiegészítő adatokat sokan azután sem küldték meg, hogy erre lapunkban többször is felhívtuk a figyelmet.

A pályázati fotókról általában. Mint ahogy már jó pár éve probléma, a pályázók a tavaszt követően ismét félretették a fotógépet, s elfeledkeztek nyári, őszi, téli felvételeket készíteni. Különösen a téli képekből volt kevés, változatos felvétel, pedig hát az elmúlt tél produkált látnivalókat. Sok-sok virágképet kaptunk ismét, főleg sok tavaszi virág tarkította erdőrészlet közül válogathattunk, amiből ugye mindössze egy hónap számára van megjelenési lehetőség.

A negatívumok után azért szólnunk kell arról is, hogy számos, igen tetszetős, nagy távlatokat bemutató felvétel érkezett. Néhány régi tájfotósnak, de különösen a Zalai Hírlap fotósainak a kollekciója igen magas színvonalú anyag volt. Sokan meg is kérdezték, miért pályáztatunk, hiszen e nélkül is látványos naptár állítható össze. A képek zöme kétségtelenül ezek közül került ki, de a pályáztatás értelmét és hasznosságát jelzi, ismét három olyan felvétel került a naptárba, amelyek készítői még nem nyertek sohasem.

A tájfotózással komolyan foglalkozni szándékozóknak ajánljuk, alaposan figyeljék meg, milyen képekkel lehet a pályázaton eredményt elérni. Bizony, érdemes minden hónapban előkapni a gépet, s egy kicsit körülnézni az egész megyében. A naptár képei közül ugyanis a hónapokhoz illőn túl, nem hiányozhatnak a megye kilenc városának térségét reprezentáló felvételek, s a megye földrajzi, természeti szépségeit bemutató fotók. A pályázóknak hamarosan visszaküldjük a fotóikat, mégpedig Pezzetta Umberto rövid értékelésével, tanácsaival.

A nyertes fotók, immár naptárba rendezve:

Címlap: Dénes Veronika, Almafavirágzás. Január: Péter Edit, Behavazott platánok - Letenye, kastélykert. Február: Győrffy István, Reggeli fények - nagykapornaki erdő, Remetekert környékén. Március: Pintér Csaba, Mocsári gólyahír - Szentpéterfölde. Április: Győrffy István, Tavasz - egerszegi kertekben. Május: Szakony Attila, Repcemező - Nemespátró határában. Június: Bánfi László, Pipacsos folyómente - Murapart. Július: Pezzetta Umberto, Vízililiom - Pötrétei-tó. Augusztus: Pezzetta Umberto, Forró sziklák - gyenesdiási kőbánya. Szeptember: Katona Tibor, Vízimalom - Szécsisziget. Október: Ekler László, Zalaszentgyörgyi templom. November: Léránt László, Mesevölgy - Zajk. December: dr. Pintér Csaba, Alkony, havazás után - Nemessándorháza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!