Hírek

2008.06.13. 02:25

Változó menetrend

<b>Nagykanizsa, Zalaegerszeg -</b> Június 16-tól, a tanszünet kezdetétől jelentős menetrendi módosítások lépnek életbe Nagykanizsa helyi közlekedésében. Ezek részint a lakossági igényekből, részint pe- dig az utasszám- és az állami árkiegészítés csökkenéséből fakad- nak. A megyeszékhelyen a korábbi évekhez hasonlóan módosul a he- lyi járatok menetrendje.

Zalai Hírlap

Nagykanizsán a változások egyes vonalak esetében járatszámcsökkenést jelentenek, ám ott, ahol indokolt, újabb vonalakat vezet be a szolgáltató.

- A 6-os és a 6/A-s járatok esetében a tanszünetre érvényes menetrend marad érvényben iskolai előadási napokon is - mondta a részleteket kérdésünkre Horváth Ferencné, a Zala Volán Zrt. helyi forgalmi üzemének vezetője. - A 14-es és a 14/Y-os vonalán öt járatpárral kevesebb közlekedik majd, viszont ezen a vonalon 14/C elnevezéssel új körjáratot indítunk, melynek útvonala a Városkapu körúttól a Rózsa úton, a Teleki úton, a Kórház utcán, a Kisfaludy úton és az Erdész utcán át a Tripammer útig, illetve vissza vezet. Mélyreható változások lesznek azonban a kiskanizsai városrészt érintően. A Bornemissza utcai végállomás eztán három vonal kiindulási pontjaként működik, de emellett természetesen a C7-es is változatlan menetrenddel és útvonalon jár majd. A továbbiakban a 4-es számú járat a Városkapu körútig, a 4/A-s az autóbusz-állomásig, míg a 4/Y-os változatlanul a Templom tér érintésével közlekedik. A 6/A-s vonalán szintén várható újdonság. Ez ugyan a továbbiakban is a kiskanizsai temetőt köti össze a Városkapu körúttal, azonban minden második 6/A-s helyett 16/A jelzéssel új járatot indítunk a temető és az autóbusz-állomás között.

Horváth Ferencné kérdésünkre elmondta: a menetrend jelentős módosítását az indokolja, hogy valamennyi vonalon, de különösen a 6-os és a 6/A-s vonalán drasztikus utasszámcsökkenést tapasztaltak, holott korábban az előbbi adta a kanizsai buszközlekedés gerincét. Ma már azonban úgy látszik, hogy a tanszünetben érvényes menetrend is kielégíti az igényeket. Egyébként ez a módosítás csak annyit jelent, hogy a csúcsidei tízperces járatsűrűség 15 percre nő.

Hozzátette: az elmúlt időszakban a város egészét érintően átlagosan mintegy 20 százalékos utasszámcsökkenést tapasztaltak, amihez hozzájárult egyes nagyfoglalkoztatók, például a határőrség megszűnése is. Ugyanakkor azt is megjegyezte: pozitívum a nehézségek közepette, hogy nagyon jó az együttműködésük az önkormányzattal, amely hozzájárult az augusztusban érkező két új autóbusz egyikének megvásárlásához is - ez a helyhatóság tulajdonába kerül.

A megyeszékhelyen a korábbi évekhez hasonlóan módosul a helyi járatok menetrendje a vakáció kezdetével, hétfőtől, tudtuk meg Németh Csaba üzemvezetőtől.

A peremkerületi összeköttetés rendje nem módosul, bocsátotta előre a Zala Volán szakembere. Azokon a vonalakon csak a rásegítő, úgynevezett I jelű járatokkal nem találkozhatnak az utazók. A körjáratok azonban hétfőtől ritkábban közlekednek. A 10 és 11 jelűek eddig 8 és 18 óra között negyedóránként követték egymást, hétfőtől 30 perc lesz ez az idő. A 10 GY jelű buszok felbukkanása eddig csúcsidőben 12, azon kívül 20 percenként volt várható, hétfőtől 5.20 és 21 óra között viszont mindig 20 percenként indulnak. A Kertvárosba járó 8-as számú buszok 10-15 perces követési ideje 4 óra 50-től 18.10-ig 20 percesre módosul. Egy-egy nagyobb foglalkoztató megszűnése átalakítja a forgalmat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!