Hírek

2008.06.03. 02:29

Szemlék a határban

Zalaegerszeg - A megyei földhivatal és a kirendeltségek munkatársai megkezdték az idei határszemlét. Az ellenőrzéssel a mezőgazdaságiként nyilvántartott területek hasznosításáról kapnak képet, illetve fontos cél a parlagfű elleni harc is.

Varga Andor

- Cél a földek termőképességének fenntartása, a mezőgazdasági munka jövedelmezőségének fokozása, de - az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi igényként - a parlag, valamint parlagfüves területek visszaszorítása is - hangoztatta Sándor Gabriella. - Emellett bizonyos típusú agrártámogatások is igénylik a dokumentált ellenőrzéseket.

A vezető-helyettes konkrét számokat nem mondott, de a mezőgazdászok gyakran találnak szabálytalanságokat. Az okok között előkelő helyen szerepel, hogy az érintettek nincsenek tisztában a szabályokkal, aztán gyakori - és elsősorban szőlőhegyeken jellemző - az is, hogy nemrég még művelt területeket az idős tulajdonos kényszerűségből hagy el. De az sem ritka, hogy a földhasználó ellazáskodja a bejelentési kötelezettséget - a födhivatali ellenőrzések ugyanis csak nemrég jöttek divatba.

A szakértők tervszerűen járják végig a megyét, célkitűzésük, hogy négy-öt éves periódus alatt Zala minden zegzugába eljussanak. Emellett vannak utóellenőrzések, amikor arra kíváncsiak, a korábban bírságolt területeken jóra fordultak-e a dolgok, s kiszállnak soron kívül, állampolgári bejelentések alapján is. Utóbbiakból - mint Sándor Gabriella elmondta - akad elég, elvégre az ilyen ügyek sok esetben gerjesztenek szomszéd-vitákat.

A büntetés lehet igen húzós : a bejelentési kötelezettség elmulasztása az alsó határ, 10 ezer forintos tétel, ám aki a hasznosítási kötelezettségről feledkezik meg, az aranykorona-érték kétezerszeresét is fizetheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!