Hírek

2008.06.02. 02:28

Reneszánsz ízek

Kiskutas - A reneszánsz év jegyében indult útjára a falusi ízek programja, az országos rendezvény negyedik állomásaként szombaton, a kiskutasi Fácánkert Vendégházban kóstolhatták az érdeklődők a korabeli étkeket.

Sinkovics Eta

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége a Reneszánsz Falusi Ízek rendezvénysorozattal csatlakozott az idei reneszánsz évhez, mondván, a kulináris örömök élvezete is hozzátartozott a korhoz. A zalai programot a falusi vendéglátók megyei egyesülete szervezte, tudtuk meg Nagyné Kovács Katalin elnöktől. Az is kiderült, hogy a stílusos meghívót ő szövegezte, mely szerint: A kondérban jó tehénhús fő, becsinált, étekfogónk tárkonnyal bolondítja a vacsorát...

S valóban... A vendégház udvarán reneszánsz muzsika szólt, s finom illatok terjengtek. A királyi szakács, Miszori József, a dobronhegyi Kandikó Vendégház szakácsa tehénből, szarvasból és sertésből készített korhű ételeket.

- Sajátosságukat az adott kornak megfelelő fűszerezettség adja - avatott a rejtelmekbe.

A levesbe a tárkony mellett került borsikafű, kömény, fokhagyma, a savanykás ízt pedig a kenyérbéllel összekevert aludttejtől kapta. Miszori József előszeretettel forgatta korábban is a régi recepteket, köztük Bornemissza Anna 1640-ből származó szakácskönyvét is. A lakoma fogásai közt szerepelt továbbá szintén bográcsban készült szarvasragu, parázson sült sáfrányos kolbász és fűszerezett tarja. Az étkeket kuglóf formájú cipó alsó és felső részébe mérték, s a jóízűen falatozó vendégeket elnézve, elégedett lehetett a királyi szakács.

- Nagyon finom - mondta elismerően a Tolna megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke, Huszárné Lukács Rozália. - Vendégként vagyunk itt, szeretnénk megnézni, hogy a társmegyékben hogyan zajlanak a programok. Nálunk júliusban és októberben lesznek reneszánsz lakomák.

A rendezvénynek otthont adó Tuboly László szerint a program jó alkalom a falusi vendéglátókkal való találkozásra is. A baki Sipos házaspár hároméves unokájukkal érkezett. Sipos László elmondta, az ételek fűszerezése nem idegen számára, otthon is sokféle fűszernövényt termesztenek cserépben.

- Cipóban még nem ettem levest, de jó...

A kóstolgatások mellett többféle programot is kínáltak a vendégeknek, egyebek közt a reneszánsz táncot, de íjászattal is tölthették az időt.


Nézze meg képekben is! Kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!