Hírek

2008.06.18. 02:28

Pénteken eldől a vízmű sorsa

<b>Nagykanizsa - </b> A Dél-zalai Vízmű Zrt. legutóbbi közgyűlésén kevesebb, mint 5 százaléknyi szavazat hiányzott ahhoz, hogy a tulajdonostársak elfogadják a város javaslatát, miszerint a jövőben szinte minden ügyben 50 százalékos támogatottság kelljen a mostani 80 helyett.

Zalai Hírlap

Pénteken ismét napirendre kerül a kérdés, ám ha újra leszavazzák Marton István polgármestert, akkor kemény időszak kezdődik.

Alig egy hónapja azzal búcsúzott a polgármester a többi tulajdonostárstól, hogy gondolják át még egyszer döntésük következményét. Miként látja az esélyeket Kanizsa polgármestere most, a végleges döntés előtt?

- Mit vár a pénteki közgyűléstől?

- Remélem, hogy a polgármesterek is belátják a vízműnél kialakult helyzet tarthatatlanságát, és jó döntést hoznak. Szerintem egy olyan cégnél, amelynél a tulajdoni hányad 20 százalékával szinte mindent meg lehet akadályozni, ott változásokra van szükség! Nem beszélve arról, ha mindehhez lassú, sokszor szakmailag is hibás döntések társulnak, s ráadásul ez utóbbiak árát a lakossággal akarják megfizettetni. Számomra teljesen egyértelmű, hogy nem mehetnek így tovább a dolgok. Bármennyire is szeretnék egyesek azt, hogy év végén is 30 százalékkal kelljen megemelni Kanizsán a vízdíjat, én nem fogok ehhez hozzájárulni. A további teszetoszaságnak , időhúzásnak, a jelenlegi döntésképtelen állapot fenntartásának ez lenne a következménye. Ehhez én nem kívánok asszisztálni.

- Mondana konkrét példát?

- Akár többet is. Néhány napja felkeresett egy dolgozó és elpanaszolta, hogy a vízműnél az éves béremelést - mely idén bruttó 5 százalék - minden évben tavasszal, áprilisban vagy májusban szokták kifizetni visszamenőleg január elsejétől. Idén már júniust írunk, de még mindig nem került erre sor. Nemrég egy rendezvényen odajött hozzám a vízmű egyik üzletfele és megkérdezte tőlem, tudom-e, hogy a társaság mára odáig jutott, hogy nem képes kötelezettségeit fizetési határidőre teljesíteni a partnereinek. Mindezeken túl pedig a társaságnál képződő beruházási pénznek, a központi alapban maradó használati díjnak elvileg a közműfelújítást, illetve -fejlesztést kellene szolgálnia, de szerintem másra költötték el. Ezt azért gondolom, mert nem indultak olyan mértékben beruházások, mint amennyi használati díj képződött. Amikor már üzemeltetésre megy el az a pénz is, amit bérre, számlák kifizetésére, illetve beruházásra kellett volna fordítani, akkor minden tulajdonosnak el kell gondolkodnia.

- Mi történik akkor, ha nem kap többséget Kanizsa javaslata?

- Mivel nekem kötött a mandátumom, nincs további mérlegelési lehetőségem. Ha Kanizsa nem kapja meg a szükséges támogatást, felállok, és bejelentem, hogy az önkormányzat kiválik a vízműből. Ezt követően írásban is közlöm a város szándékát a cég menedzsmentjével, hiszen semmiképp sem akarok kicsúszni a hat hónapos határidőből. Január elsejétől pedig már az új, általunk alapított cég szolgáltat Nagykanizsán és azon környékbeli falvakban, ahol szeretnék, hogy náluk a jelenlegi szint környékén maradjanak a vízdíjak. A kiválásnak kemény következményei lehetnek az egységes vízdíj megszűnte miatt:a Dél-zalai Vízműben maradó kistelepüléseken emelkedik majd a szolgáltatás ára, Nagykanizsa pedig nem lesz képes betölteni a régióközponti szerepéből adódó feladatait. Ez nyilván senkinek sem lenne jó, de úgy vélem: a társaságnál uralkodó döntésképtelenséget fel kell számolni. Egy példával élve, ha egy autóbusz utasainak 80 százaléka dönthetné csak el, hogy egy kereszteződésben merre menjenek tovább, akkor az soha nem érne célba. Hat évvel ezelőtt, amikor a Dél-zalai Vízmű Zrt. létrejött, lehet, hogy ez a döntési mechanizmus még megfelelő volt, mára azonban elszállt az idő felette, a világ gyorsabban halad.

- Esetleges kiválás során mit kapna Nagykanizsa?

- Szakértőink szerint nagyságrendileg 460 millió forint összegű működtető vagyon illeti meg Nagykanizsát.

- Előfordulhat, hogy a kivállás után valamely település nem kap vizet?

- Kizárt, inkorrekt rémisztgetésnek tartom ezeket a híreszteléseket.

- A kiváláson kívül van-e más alternatíva?

- Természetesen több forgatókönyvvel is rendelkezem a helyzet rendezésére, de amíg lehet, addig a mellettünk kitartó kistelepüléseken élőkre a legkisebb negatív következménnyel járót részesítem előnyben. Ezért javaslom elsősorban azt, hogy egyezzünk meg, és fogadják el a polgármestertársaim kompromisszumos javaslatomat. Nevezetesen azt, hogy a kanizsai fogyasztók továbbra is vállalják az egységes vízdíjból rájuk rakodó terhet, ami által náluk a jelenlegi áron maradhat a szolgáltatás díja. Ezenfelül az alapszabályban rögzítjük, hogy a jövőben 80 százalékos támogatás kelljen a cég esetleges privatizálásához és az egységes vízdíj megszüntetéséhez. Meggyőződésem, ez egy korrekt ajánlat. Én bízom a kistelepülések vezetőinek bölcsességében és abban is, hogy az őket megválasztók érdekeit fogják képviselni, és nem egyéb érdekeket. Végső esetben pedig - amire akkor kerülne sor, ha a várost ellátó közművek üzemeltetőváltása elé is megpróbál-na akadályt gördíteni néhány polgármester - a kanizsai önkormányzat nem járul hozzá egy fillér díjemeléshez sem az őszi díjelfogadó közgyűléseken. Ez azt jelenti, hogy a vízmű az infláció hatását nem tudja érvényesíteni 2009-től a díjaiban, ami anyagilag ellehetetleníti a céget.

Nagykanizsa - A Dél-zalai Vízmű Zrt. legutóbbi közgyűlésén kevesebb, mint 5 százaléknyi szavazat hiányzott ahhoz, hogy a tulajdonostársak elfogadják a város javaslatát, miszerint a jövőben szinte minden ügyben 50 százalékos támogatottság kelljen a mostani 80 helyett.

A működtető vagyon olyan eszközöket takar, amelyek a szolgáltatáshoz kellenek közvetett módon. Például irodaház, mobiltelefon, markológép, teherautó, számítógép. Ezen eszközök a zrt. tulajdonában vannak. A közművagyon pedig azon eszközök összegét jelenti, amelyek közvetlen módon szükségesek a szolgáltatás biztosításához, így például a vezetékhálózatok, víztornyok, szennyvíztelepek, kutak. A közművagyon mindenütt az adott település önkormányzatának tulajdonában van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!