Hírek

2008.06.26. 02:29

Összefogás révén

Kisvásárhely - Keresztények és az iszlám közösség összefogásával tavaly kezdték meg a település határában lévő zsidó temető felújítását. Az évtizedeken át elhanyagolt sírkert megmentéséért Podmaniczky-díjat kapott a település.

Sámel József

Az elismerést - melyben Zala megyében csak Kisvásárhely részesült - Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke a Tapolcán megtartott ünnepségen adta át Reicz Jánosné polgármesternek. Tőle tudtuk meg, hogy tavaly augusztusban bizony nagy fába vágták a fejszéjüket.

- A Sümeg és Mihályfa közti útszakaszon fekvő temető elszomorító látványt nyújtott. Nem túlzok, ha azt mondom: siralmas állapotok uralkodtak benne, a dzsungel benőtte a területet, a sírkövek többségét egyszerűen elnyelte a föld, s az emberi csontok is szanaszét hevertek - idézte fel az előzményeket, hozzátéve: a faluba érkező új körjegyzővel, aki egyben a Magyar Iszlám Közösség vezetője is, pillanatok alatt határoztak a temető felújításáról.

Bolek Zoltán elmondta: öröm volt számára, hogy a cél érdekében széles körű összefogás valósult meg, a muszlim és keresztény emberek együttes erővel láttak munkához. Kivágták a fákat, bokrokat, elszállíttatták a többek által odahordott szemetet, kiásták a földből a síremlékeket, azokat megtisztították, kőfaragóval felújíttatták, majd helyükre állították. Kisvásárhely önkormányzata tavaly 180 ezer forintot költött a helyreállításra. A terület rendezése még nem fejeződött be, jelenleg kőbástyát építenek a temető köré, melynek költségeihez a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség is hozzájárult, mégpedig kettőszázezer forintos támogatással. Szeretnék, ha a temető előtt a közútkezelő segítene az árok helyreállításában, s híd építésében. A sírkerttel szomszédos ligetes részen pihenőhelyet is kialakítanak majd.

- Felemelő érzés, hogy településünk köszönetet kapott a temető megmentéséért, azaz elnyerte a Podmaniczky-díjat, ami Kisvásárhely legelső kitüntetése - fejezte ki örömét a polgármester. - A munkát természetesen nem azért kezdtük meg, hogy ezért bármilyen elismerést kapjunk, hanem mert egyszerűen nem tarthattuk tovább a temető gondozatlanságát. A rendezés mellett céljaink között az szerepelt, hogy a holtak földi maradványainak újra méltó helye legyen.

Reicz Jánosné elmondta: várhatóan az ősz elején befejezik a munkálatokat, a temető ünnepélyes újraavatására szeptember végén kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!