Hírek

2008.06.26. 02:27

Műszeradomány és anyagi segítség

Nagykanizsa - Zalában harmincnyolc rákbetegségben szenvedő gyermek helyzetének javításához járul hozzá a Gyermekrák Alapítvány. Legutóbb Nagykanizsa önkormányzatával kötöttek együttműködési megállapodást.

zaol.hu

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumi elnöke kérdésünkre elmondta: a szülők leginkább a sorstársaktól, egymástól tudják meg, hogy a súlyos betegségben szenvedő gyermekük kezeltetéséhez segítséget nyújthat az alapítvány. Országszerte 825 beteg gyermeket támogatnak, s e szám sajnos, egyre csak nő. Évente csak Magyarországon 68 ezer új beteget diagnosztizálnak a kórházakban, közülük 320 a gyermek. Balogh István megjegyezte, sajnos a gyerekek felét elveszítik. A diagnosztizált betegek pedig nem kerülnek automatikusan az alapítvány adatbázisába, ahhoz szükséges egy regisztráció. A továbbiakban aztán a család döntheti el, hogy a gyermek huszonnégy éves koráig milyen támogatást választ a hazai és a külhonba szakadt magyar mecénások felajánlásainak köszönhetően. A kínálat: havi ötezer forint, plusz vitaminok, táplálékkiegészítők, gyógyszerek, havonta mintegy 25-30 ezer forint értékben. Balogh István hozzátette: az önkormányzatokkal kötött megállapodás alapján a kórházak technikai fejlesztésében is nyújtanak segítséget, s eddig az igényeket mindig sikerült kielégíteni. Az elmúlt három évben csaknem 628 millió forint értékben vásároltak műszereket és 338 milliós értékben nyújtottak támogatásokat a beteg gyerekek családjainak.

Balogh István kifejtette: a beteg gyerekek családjainak támogatása elvileg az önkormányzatok feladata lenne, ám azok egyre kevésbé tudnak eleget tenni ennek a növekvő pénzhiány miatt. Ugyanis még a leggazdagabb családot is padlóra tudja küldeni egy ilyen eset - könnyen előfordul, hogy a gyermek kezeltetéséhez szükséges terhek annyira megnőnek, hogy például a villanyszámla kifizetésére már nem telik. Kérdésünkre azt is elmondta, megyénkben jelenleg 38 gyermek gyógykezeléséhez járulnak hozzá.

- Ma már a daganatos betegségek jelentős részéről elmondható, hogy korai szakaszban felismerve tünetmentessé tehetők, s egyre gyakrabban csillantják fel a gyógyulás lehetőségét az újabb terápiák - mondta dr. Baranyi Enikő, aki saját bevallása szerint elkötelezett a daganatos megbetegedésben szenvedő gyermekek gyógyítása iránt, hiszen fiatal orvosként Debrecenben és Miskolcon, onkológiai centrumban kezdte a pályafutását. - Ennek ellenére természetesen sokkoló hatású a tünetegyüttes, amely révén egyértelműen diagnosztizálható a betegség, amely nemcsak pszichésen, de anyagilag is komoly megterhelést jelent a család számára. Még akkor is, ha maga a kezelés teljes egészében OEP-finanszírozott. Hetek, hónapok esnek ki a munkavégzésből, minden szülő igyekszik folyamatosan a beteg gyermeke mellett lenni. Ez esetenként a lakhelytől való távollét miatt növeli a család kiadásait. Ezért nagy segítség, hogy az alapítvány a családokat rendszeres havi támogatásban részesíti. Segítséget nyújtanak speciális diagnosztikai és terápiás beavatkozásokhoz, melyek Magyarországon esetleg nem elérhetők. Az alapítvány azonban nemcsak a már felismert daganatos betegeknek és családjuknak próbál segítséget adni, hanem fontosnak tartja a daganatos betegségek korai felismerését is, melyhez szükséges műszerként a Kanizsai Dorottya Kórházban ezt a munkát egy nagy értékű műszer, kriosztát vásárlásával támogatta.A Gyermekrák Alapítvány 42 önkormányzattal írtak alá együttműködési és támogatási megállapodást, köztük legutóbb - Zalából elsőként - Nagykanizsával, amelynek okán ez esetben is vállalják a kanizsai beteg gyermekek kezeltetésével kapcsolatos hozzájárulások, támogatások fizetését, továbbá hozzájárulnak a Kanizsai Dorottya Kórház rákbetegség diagnosztizálásához és kezeléséhez használható eszközeek beszerzéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!