Hírek

2008.06.27. 02:27

Milliárdos tervek

Keszthely - A várakozások szerint idén két jelentős belvárosi rehabilitációs programot tud elindítani az önkormányzat, a tervezett beruházások összesen mintegy 2,6 milliárdos költséggel valósulhatnak meg két év alatt. Mindkét érintett helyszínen terveznek kéreg alatti autóparkolót

Zalai Hírlap

A napokban a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program kiírására beadták azt a pályázatot, amelynek segítségével a Fő tér rehabilitációja kezdődhet meg. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: a pályázati konstrukció és ezzel összefüggésben a benyújtási határidő is többször módosult. A város minden feltételnek eleget téve, határidőre, fejlesztési konzorciumi vezetőként pályázott az 1,4 milliárdos költséggel megvalósítható beruházás támogatására. A városközpont funkcióbővítő megújítását is jelentő projekthez 840 millió forintnyi önrészt kell a városnak biztosítani, a beruházás megvalósításának kétéves időtartama alatt. Az önerő vállalása mellett a városvezetés elkötelezte magát, ezt szükség esetén hitel segítségével teljesítik. A műszaki tartalom legnagyobb eleme az úgynevezett kéreg alatti parkoló létesítése. Ez a felszíni forgalom könnyítését szolgálja, jelentősen kibővítve a gyalogos övezetet, sétálózónát teremtve.

A Fő tér szép virágos környezetébe már most könnyű beleképzelni azt a változást, ahogy a mai autóforgalom átadja helyét, s az élő környezeti díszek még hangsúlyosabban érvényesülhetnek. Az úgynevezett akcióterületen megújulnak az épülethomlokzatok, sor kerül a plébániatemplom tornyának felújítására.

Az önálló projektrészek megvalósítására készült el a konzorciális pályázati szerződés, mely végül két vállalkozás, valamint a Magyarok Nagyasszonya Plébánia között jött létre az üzletek és a templom felújítási munkáiban való közreműködésre. Ruzsics Ferenc a szerződés-sel kapcsolatosan elmondta, hogy eredetileg a Városüzemeltető Kft. is a konzorcium tagjai közt szerepelt, a pályázati feltételek értelmezésének egy újabb aspektusa azonban kizárta az önkormányzati vállalkozást.

Hasonló nagyságrendű belvárosi rehabilitációs programként indította el az önkormányzat a Kossuth utca 29-31. szám alatti épületegyüttes és a Városház utca-Delden téri tömbbelső átépítését. Az 1,2 milliárdos beruházás látványterve már látható a sétálóutcában, a promenádon ma még sebet jelentő volt Sirály étterem falán. Az építkezés ugyancsak könnyít majd a belvárosi közlekedésen, a Delden térről megközelíthető 50 férőhelyes, szintén kéreg alatti parkoló épül, ami ki fogja szolgálni az újonnan létesülő üzleteket és az emeleti lakások tulajdonosait. A sétálóutcától a Delden térig vezető átjáró fölé a kétoldalt megújuló épületeket összekötő üvegtető kerül, ami megjelenésében a környezet új különlegességét fogja jelenteni.

A felépítmény alapterülete összesen 1110 négyzetmétert tesz ki, a földszinten kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciókat töltenek be a helyiségek, az emeleten pedig 14 lakás készül el, tetőtéri lakrészekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!