Hírek

2008.06.20. 02:25

Kórház a turizmusért

<b>Keszthely -</b> A turisztikai régiók kínálatát sok szempont szerint mérlegelik a nyaralásra készülők. A vendéglátói szolgáltatások, a közbiztonság mellett az egészségügy felkészültsége is nagy súllyal esik latba.

Horányi Árpád

A Balaton fővárosának egészségügyi infrastruktúrájában jelentős változást hozott az a 960 milliós kórházi beruházás, aminek egy részét már kora tavasz óta a betegek szolgálatába állították.

- Az intézményünk egészét érintő rekonstrukciós programról van szó, annak része a két hónappal ezelőtt átadott, s használatba vett épületszárny - említette dr. Radics Sándor, a városi kórház főigazgatója. - Ezzel a korszerűsítő folyamat egy jelentős fázisa készült el, egyéb építkezések még hátravannak.

Máris érzékelhető azonban, hogy az egészségügyi ellátás 21. századi színvonalát képviseli az új épület, melyben a szakrendelések egy részét találják a betegek.

- Az ellátás zavartalanságát biztosítva folytatjuk a beruházást - jegyezte meg a nyáron is zajló munkálatok kapcsán a főigazgató. - A sürgősségi osztály kialakításához a hónap végétől bocsátjuk rendelkezésre a munkaterületet a B-C épület földszintjének déli részén, s ezzel párhuzamosan kezdődik a radiológiai osztály új helyének kialakítása ugyanazon szárny északi felén. Ezt követi majd az átköltözések után az A jelű, régi épület rekonstrukciója, ahol az emeleten az ápolási osztály újul meg.

A soron következő munkák vázolása mellett dr. Radics Sándor hangsúlyozta, hogy a nyári szezonban növekvő munkára minden területen felkészültek.

Gondot jelent viszont a teljesítményvolumen-korlát.

- Fordultunk a tárcához, a biztosító pénztárhoz ennek a felemelése ügyében, de a döntés úgy tűnik, várat magára. A külföldiek ellátása nem tartozik a volumenkorlát alá, ez enyhít a finanszírozási gondokon - tette hozzá dr. Radics Sándor azzal a megjegyzéssel, hogy a kapacitás hatékonyságára helyezik a hangsúlyt: - Az ellátási kötelezettség teljesítésén túl - amellett, hogy az intézményünk presztízséről van szó - a munkánk minősége rányomja a bélyegét a turizmusra is.

A főigazgató a rekonstrukció idei befejeződésével hosszabb távra tekintve is említést tett arról, hogy egyre elengedhetetlenebbnek látszik a környező településekkel való intézményfenntartói társulás létrehozása.

- A volumenkorláton túl is fel kell vállalnia a szakmának az ellátást. Ez anyagilag ugyan ellentmond a fenntartói érdekeknek, ám a turizmus jó színvonalú egészségügyi kiszolgálása megtérül, s az ellátási körzet minden települése profitál belőle - vélekedett a főigazgató.

A korábban kialakított komfortszobás, úgynevezett páciens hotel a várt kihasználással működik. A rendeléseken a nyáron biztosítják a betegek számára a frissítő ivóvizet. Az új épületszárnyban dolgoznak a még hiányzó újraélesztési készenléti jelzőrendszer pótlólagos kialakításán, ami szükség esetére azonnali kapcsolatfelvételi lehetőséget jelent a szakrendelők és az intenzív osztály között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!