Hírek

2008.06.17. 02:28

Ismeretszerző úton

<b>Lenti -</b> A táj szépségét és az itt élők vendégszeretetét emelték ki a hetedik alkalommal megrende- zett finn-magyar kerékpártúra résztvevői.

Gyuricza Ferenc

A kerékpártúrát a Finn- Magyar Baráti Társaság szervezte, s mint azt Kereki Sándor, a szervezet magyarországi vezetője elmondta, évente más és más régióját keresikfel hazánknak. A túra céljaaz ismeretszerzés, bármelyik pontján is járnak az országnak, mindig tartanak rövid néprajzi, földrajzi, történelmi vagy országismereti előadásokat.

- Összesen 18-an vágtunk neki az útnak, 13 finn kerékpáros és négy magyar kísérő - tette hozzá Kereki Sándor. - Nagyon szép helyeken jártunk, és az időjárással is szerencsénk volt, hiszen sehol sem áztunk el. Külön meg kell említeni, hogy az országnak ezen a vidékén jól tudunk kerékpárral közlekedni, hiszen az egyes települések között viszonylag kicsi a forgalom, a forgalmasabb utakon pedig akkor jártunk, amikor kamionstop lépett életbe.Az északi országból érkezett 13 kerékpáros képviseletében megszólaló Viljo Vanska elégedetten nyilatkozott Zala határ menti térségéről és az Őrségről. Mint mondotta, teljesen sík vidékről érkeztek, ezért eleinte meg kellett szokniuk a hullámvasútszerű utat, de a látvány kárpótolta őket. A Finn-Magyar Baráti Társaság északi elnöke azt is elmondta, Finnországban nagyobb a kultusza a kerékpározásnak, minden udvaron biciklik sokasága látható, az ott élők közül sokan járnak kerékpárral dolgozni, s gyakran tesznek kerékpáros kirándulásokat is a finnek. Ennek megfelelően kiépült infrastruktúrával rendelkeznek, csak Oulu városában 200 kilométernyi kiépült kerékpár-út van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!