Hírek

2008.06.20. 02:29

Gördülő gondok

<b>Zalaegerszeg - </b>Az országos tapasztalatokhoz képest a Nyugat-dunántúli Régióban nagyobb arányban találkoznak szabálytalanságokkal a veszélyes árut, anyagokat szállító járművek ellenőrzésekor.

Zalai Hírlap

Ez tegnap hangzott el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett, s a megyeházán megrendezett konferencián. Mint a szervezet vezetője, Wéber Antal tűzoltó alezredes elmondta, szeretnék a tapasztalatok megosztásával az ellenőrzésben részt vevő hatóságok, szervezetek, valamint fuvarozó cégek szakembereit tájékoztatni és felkészíteni a növekvő kamionforgalommal járó feladatokra és veszélyekre. Tavaly megyénkben 41 olyan kamionbaleset volt, ahol személy vagy szállítmány sérült, és a tűzoltóságnak be kellett avatkoznia. Hat alkalommal pedig a fuvarozott áru veszélyes szállítmánynak minősült.

Ezeken túlmenően számos esetben kerültek bajba a nehézjárművek pilótái, például árokba csúsztak, padkán süllyedtek meg. Olyankor legtöbbször a lenti Le-Ko Kft. mentőszervezetét hívták segítségül. Vezetőjük, Horváth Csaba érdeklődésünkre elmondta, hogy évente már 100-150 esethez hívják őket a megyén és határon túlra is. Ezek tizedénél kerülnek szembe veszélyes anyagot szállító teherszerelvénnyel.

A bevezetőben említett tapasztalatokat a közlekedési hatóság szakemberei szűrték le, tudtuk meg Pongrácz István főosztályvezető-helyettestől. E szerint háromezer ellenőrzés 8,8 százalékánál találtak hiányosságot, de ez a régióban 10,3 százalékot mutatott. Jellemzően fuvarokmánnyal - országosan 16,6 illetve régiónkban 20,7 százalék -, írásbeli utasítás - 8,3, illetve 10,3 százalék -, a tűzoltókészülékkel - 5,6 százalék országosan, illetve 17,2 százalék régiónkban - volt gond. A mulasztó sofőrök 33-43 százaléka külföldi, és évről évre nő a számuk.Az esetek tizedénél kerülnek szembe veszélyes anyaggal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!